Nagyvilág

A híveiket éhhalálba hajszoló kisegyházakat tiltottak be Kenyában

Stringer/Anadolu Agency / Getty Images
Stringer/Anadolu Agency / Getty Images
A magukat halálra éheztető híveken kívül sokakat egyszerűen megfojtottak vagy agyonvertek.

A kenyai hatóságok betiltottak pénteken öt olyan vallási csoportot, amelyeket azzal vádolnak, hogy összesen több mint négyszáz hívük éhhalálát okozták – írja az MTI.

A kenyai kormány közleménye szerint a Jó remény nemzetközi egyháza (Good News International Church) nevű vallási közösség vezetője, Paul Nthenge Mackenzie azt hitette el követőivel, hogy

ha halálig tartóan koplalnak, akkor találkozni fognak Jézussal.

A szekta akkor keltett országos megdöbbenést Kenyában, amikor áprilisban, az ország északi részén fekvő Malindi városhoz közeli erdőben

rátaláltak a közösség kilencvennyolc tagjának holttestére.

Mackenzie-t ekkor azonnal letartóztatták, majd terrorizmus gyanújával fogták perbe, a szekta működési engedélyét pedig május 19-én bevonták.

Eközben az erdőben megtalált holttestek száma 425-re nőtt: a boncolás során kiderült, hogy jó részük valóban éhen halt, sokakat azonban nemes egyszerűséggel megfojtottak vagy halálra vertek.

A hatóságok további négy kisegyházat, köztük a Mackenzie-hez közel álló ismert televíziós prédikátor, Ezekiel Odero vezette Új élet egyház és imaközösség (New Life Prayer Centre and Church) nevű szervezetét is betiltották.

Az áprilisban letartóztatott Odero ellen tömeggyilkosság, öngyilkosság elősegítése, valamint a hívei radikalizálása és pénzmosás gyanújával emeltek vádat.

A nyomozás később kiderítette ugyan, hogy a két szekta tevékenysége összeköthető, a tévés prédikátort májusban óvadék ellenében azonban szabadon engedték, míg Mackenzie előzetes letartóztatását további 47 nappal meghosszabbították.

A kenyai kormány adatai szerint a zömében keresztények lakta, ötvenhárom milliós népességű országban körülbelül négyezer egyház működik, beleértve olyan közösségeket is, amiknek vezetői semmiféle teológiai végzettséggel nem rendelkeznek, és tevékenységük sokszor csak a híveket adakozásra ösztönző kizsákmányolásban merül ki.

Az ország kormányai az elmúlt években többször tettek kísérletet a szekták visszaszorítására, de rendre kudarcot vallottak, mert a jelentős társadalmi támogatottságot élvező szervezetek ragaszkodnak az állam és az egyház szétválasztásán nyugvó alkotmányos jogaikhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik