Nagyvilág

Vádat emeltek az osztrák exkancellárral szemben

Igor Kupljenik / MTI / EPA
Igor Kupljenik / MTI / EPA

Parlament előtt tett hamis tanúvallomás miatt vádat emelt Sebastian Kurz volt osztrák kancellár ellen a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség. A vádemelés a 36 éves politikusnak azon kijelentéseivel kapcsolatos, amelyeket az osztrák parlament által létrehozott vizsgálóbizottságban tett az állami vagyonkezelő vezetőinek kinevezése ügyében.

A bizottságban Kurz 2020 júniusában alábecsülte saját szerepét a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) vezetőjének, Thomas Schmidnek a kinevezésében. Akkori nyilatkozata szerint a kinevezésről előzetesen tájékoztatták, de amúgy nem vett részt a vagyonkezelő vezetőinek kiválasztásában.

A chat- (csevegő-) üzenetek alapján azonban az ügyészség feltételezi, hogy a volt miniszterelnök nagyon is részt vett a tisztségviselők kiválasztásában. A jelek szerint Kurz és Schmid a kérdésben legkésőbb 2017 közepétől rendszeresen eszmét cserélt. Ezt a vádat Kurz mindig is hevesen cáfolta.

Az ügyészség 2021 tavasza óta nyomozott Kurz ellen hamis tanúvallomás gyanújával. A hatóság szerint a vádbeli bűncselekmény büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés. A bírósági tárgyalás első napját október 18-ra tűzték ki, három tárgyalási napot terveznek, az ítélethirdetést október 23-ra tervezik.

A vádemelés hírére reagálva az X (Twitter) közösségi platformon Sebastian Kurz hamisnak nevezte a vádakat, és azt mondta, “alig várja, hogy napvilágra kerüljön az igazság, és a bíróság előtt is bizonyítást nyerjen a vádak alaptalansága”.

Egy másik, még vizsgálat alatt lévő ügyben azzal gyanúsítják a volt osztrák kormányfőt, hogy pártelnökké választása érdekében 2016-ban közpénzből finanszírozott népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és kozmetikázott közvélemény-kutatásokat – számolt be a távirati iroda.

Kapcsolódó
Az ember, akit nem érdekelnek a szabályok: Sebastian Kurz útja a vereség felé
Rossz helyre született Sebastian Kurz: ha anyai ági felmenőihez hasonlóan kicsit keletebbre nő fel, talán vígan építhetné minibirodalmát, a „System Kurzot” valamelyik kelet-európai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik