Nagyvilág

Megmérgezhettek Münchenben egy orosz újságírót

European Press Prize
European Press Prize

Nyomozást rendelt el a német rendőrség, miután felmerült a gyanú, hogy meg akartak mérgezni tavaly ősszel Münchenben gy disszidált orosz újságírót, aki kritikus hangvételű cikkeket írt hazája ukrajnai inváziójáról, írja a Guardian.

Elena Kostyuchenko az orosz nyelvű Meduza és az amerikai n+1 híroldalakon kedden este számolt be róla, hogy még tavaly márciusban kapott információikat az ukrán hírszerzéstől arról, hogy az oroszok meg akarják ölni.

A nő az ukrajnai Mariupolból emiatt egészen Berlinig menekült. 2022. október 17-én Münchenbe utazott, hogy vízumot szerezzen és visszautazhasson Ukrajnába, hogy a háborúról tudósíthasson. Csakhogy visszafelé, Berlin irányában mérgezésre utaló tüneteket produkált: súlyos fejfájás gyötörte, legyengül, légzési nehézségeket tapasztalt és hányt. Később durván izzadni kezdett.

10 nappal a tünetek jelentkezését követően orvosi vizsgálatokat végeztek rajta. Májenzimszintje ötször magasabb volt akkor a normálisnál, és vért mutattak ki a vizeletében.

Később egy magas rangú német nyomozó hallgatta ki őt, és az ügyben nyomozást indítottak ismeretlen elkövetővel szemben. Ezt májusban bizonyítékok hiányában lezárták, de júliusban újranyitották.

Kapcsolódó
Már közel félmillió katona esett el vagy sebesült meg
Hírfolyamunk az orosz-ukrán háborúról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik