Nagyvilág

Hét csecsemőt gyilkolt meg a nővér az újszülöttosztályon

Cheshire Constabulary / AFP
Cheshire Constabulary / AFP

Hét csecsemő meggyilkolásában találtak bűnösnek egy ápolónőt a manchesteri bíróságon. A Reuters beszámolója szerint a nő 2015 és 2016 között szándékosan megölt öt kisfiút és két kislányt a munkahelyén, a Countess of Chester kórházban. Az ápolónőként dolgozó gyilkos más újszülöttekre is rátámadt, és gyakran az éjszakai műszakban hajtotta végre rémtetteit. A nő tényleges életfogytiglanra számíthat. Büntetéséről hétfőn döntenek.

A helyi média szerint a 33 éves Lucy Letby Nagy-Britannia modernkori történetének legeredményesebb sorozatgyilkosa lett tetteinek köszönhetően.

Az ügyészség szerint több csecsemő áldozatát úgy mérgezte meg, hogy inzulin injekciót adott be nekik, míg másoknak egyszerűen levegőt fecskendezett a vénájába, vagy erőszakos etetés közben gyakorlatilag tejbe fojtotta áldozatait.

Szándékosan öltem meg őket, mert nem vagyok elég jó, hogy gondoskodjak róluk

– indokolta a cselekedeteit a fiatal nő egy kézzel írt feljegyzésben, amelyet a letartóztatása után találtak meg a házkutatás során. Ebben azt is írta önmagáról, hogy szörnyen gonosz ember.

Letby az eset leírása szerint két héten keresztül zokogva vett részt a kihallgatásokon, és azt állította, soha nem akarta bántani a csecsemőket, csak gondoskodni akart róluk. Halálukért a munkaerő-ellátottság hiányosságait illetve a higiéniai körülményeket okolta. A vád szerint azonban a nő hideg, kegyetlen és számító hazudozó, aki többször megváltoztatta az eseményekről szóló vallomását. A lakásán talált feljegyzéseket az ügyészség szerint beismerő vallomásként kell kezelni. A nő egyébként az áldozatai családjára és szüleire az interneten is rákeresett a böngészőelőzményei szerint.

A nyomozók azt állították, hogy semmi szokatlant nem találtak Letby életkörülményeiben, és nem találtak indítékot sem a tetteire.

Nem hiszem, hogy valaha is megismerjük az indítékait, hacsak nem dönt úgy, hogy maga mondja el nekünk

– fogalmazott a nyomozást vezető Paul Hughes főfelügyelő.

A vérfagyasztó gyilkosságokra úgy derült fény, hogy 2015 januárjától kezdve tizennyolc hónapon át jelentősen és indokolatlanul nőtt a csecsemőhalálozás a Countess of Chester Kórház újszülöttosztályán. Feltűnő volt az is, hogy gyakran omlanak össze a kis betegek, akik aztán gond nélkül felépülnek. Állapotuk változására semmilyen orvosilag indokolható magyarázatot nem találtak. Ez lett gyanús a tapasztaltabb orvosoknak.

A nőt először 2018 júliusában, majd 2019 júniusában és 2020 novemberében vették őrizetbe, majd hét csecsemő meggyilkolásával és további tíz megölésének kísérletével vádolták meg. Ezeket a tetteit 2015 júniusa és 2016 júliusa között követte el.

A rendőrség közölte, hogy vizsgálják Letby pályafutását a vád tárgyát képező időszakot megelőzően a Countess of Chester kórházban és a liverpooli női kórházban is, ahol a képzési időszak egy részét töltötte.

A 33 éves Lucy Letby a közép-angliai Herefordban született. Az északnyugat-angliai Chester Egyetemen szerzett ápolói diplomát, majd a képesítés megszerzése után rögtön a Countess of Chester Kórház újszülöttosztályán kezdett dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik