Nagyvilág

Tömegközlekedéssel futárkodhatnak nemsokára a bécsiek

Újabb fázisába lépett a Wiener Linien ötlete, miszerint az utasokkal szállítattná az interneten rendelt csomagokat.

Az internetes rendelések kiszállítása egyre nagyobb környezeti terhelést és forgalmat jelent, amelynek csökkentésére rendhagyó ötlettel állt elő a bécsi tömegközlekedési vállalat: futármunkára fognák az utasaik – derül ki a Bécset hazánkban képviselő ügynökség sajtóközleményéből.

Jelenleg azt vizsgálják, ki, mikor, miért és mekkora csomagokat vinne magával, illetve milyen ellentételezést vár a futárkodásért. Ezzel párhuzamosan elkezdték fejleszteni az okostelefonos alkalmazást és a csomagboxokat is, valamint a projektbe az Osztrák Posta is be fog szállni, hogy a fővároson kívül, más tartományokban is megvalósulhasson az elképzelés. A Wiener Linien elképzelése szerint például munkába menet az utasok vihetnének magukkal egy-egy csomagot, melyet az indulási megállóban lévő csomagboxból vennék fel, és az érkezési megállóban lévő boxba kézbesítenék.

A Wiener Linien és a Frauenhofer Austria kutatóintézet készített egy felmérést, hogy egyáltalán hajlandók lennének-e futárkodni az utasok. Az online megkérdezés alapján a bécsi utasok egyáltalán nem tartják földtől elrugaszkodottnak az ötlet. A legtöbben reggel hat és kilenc, illetve délután öt és este nyolc óra között vállalnák a futárkodást,és nyolcvan százalékukat nem érdekelné, hogy mit szállítanak. Az is kiderült, hogy a megkérdezettek háromnegyede elvárna valamiféle ellentételezést a szolgálataiért.

Ha minden a tervek szerint halad, 2024 őszén kezdhetik meg az új csomagszállítási rendszer tesztelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik