Nagyvilág

Kivégeztek egy amerikai állampolgárt Szaúd-Arábiában

FAYEZ NURELDINE / AFP
FAYEZ NURELDINE / AFP

Kivégeztek egy amerikai állampolgárt Szaúd-Arábiában, akit azért ítéltek halálra, mert megölte a saját apját – tudatta közleményében a szaúdi belügyminisztérium helyi idő szerint szerdán.

A belügyminisztérium közlése szerint a Bisoj Saríf Nádzsi Naszíf néven azonosított amerikai férfi először összeverte, majd megfojtotta egyiptomi származású édesapját. A közlemény szerint mindemellett kábítószert fogyasztott, megpróbálta megcsonkítani a holttestet, és letartóztatása előtt megpróbált végezni egy másik emberrel is.

Szaúd Arábiában a kivégzés módja általában a lefejezés.

Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy amerikai diplomaták júliusban meglátogatták Naszífot és megállapították, hogy nem tartozik a jogtalanul fogva tartottak közé.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint Szaúd-Arábia 2022-ben Kína és Irán után a legtöbb halálos ítéletet hajtotta végre a világon. Ugyan az országban a kivégzések gyakorisága csökkent a koronavírus-járvány alatt, az utóbbi években azonban számuk ismét nőtt.

A közel-keleti királyságban 2022 márciusában egy nap alatt 81 embert végeztek ki, ami az ország modernkori történelmének legnagyobb tömeges kivégzéseként vált ismertté.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik