Nagyvilág

Rálőttek az EU-misszió járőrére az örmény-azeri határnál

MTI/EPA/Roman Ismayilov
MTI/EPA/Roman Ismayilov

Rálőttek az Örményországban feladatot teljesítő európai uniós polgári misszió (EUMA) egyik járőrére kedden – közölte az EU-misszió. Az incidens során senki nem sebesült meg. Azerbajdzsán nem vállalt felelősséget az incidenssel kapcsolatban.

Az EUMA egyetlen tagja sem sebesült meg

– írta a misszió a közösségi oldalán, megerősítve, hogy a polgári személyzet szemtanúja volt a lövöldözésnek a megfigyelési területen.

A nyilatkozat azt követően jelent meg, hogy Örményország megvádolta az azeri hadsereget azzal, hogy tüzet nyitott a határnál tartózkodó megfigyelőkre. A jereváni védelmi minisztérium információi szerint a lövöldözés idején az uniós megfigyelők egy kis faluban járőröztek, körülbelül hat kilométerre a határtól.

Örmény részről is közölték hivatalosan, hogy nem voltak áldozatok.

Azerbajdzsán valótlannak nevezte a lövöldözésről megjelent információkat, állításuk szerint előre figyelmeztették a járőröket.

Az Európai Unió 2023-ban telepített polgári missziót Örményországba (EUMA), ennek célja az örmény határ menti területek stabilitásához való hozzájárulás, a bizalom kiépítése és az ott élők biztonságának szavatolása, valamint megfelelő környezet biztosítása az Örményország és Azerbajdzsán közötti kapcsolatok javítására tett erőfeszítéseknek.

Az elmúlt napokban kiéleződött a viszony a két ország között, a felek a Hegyi-Karabahra vonatkozó megállapodások megszegésével és a tűzszünet megsértésével vádolják egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik