Ez a poszt a következő élő közvetítés része: Újabb segélyt küld az Egyesült Államok Ukrajnának Vissza a közvetítéshez
DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU AGENCY / AFP

Moldovából hazaküldtek 27 orosz diplomatát a kapcsolatok megromlása miatt

Elhagyta hétfőn huszonkét orosz diplomata a moldovai fővárost a két ország közötti kapcsolatok megromlásának következtében. A moldovai hatóságok szerint a diplomáciai képviselet létszámát 80-ról 25-re csökkentik, hogy „egyensúlyt” teremtsenek Moldova moszkvai nagykövetségének létszámával.

A helyi sajtóban videofelvételek jelentek meg az orosz nagykövetségről kihajtó buszokról, amint rendőri kísérettel a nemzetközi repülőtér felé veszik az irányt. A chisinaui repülőtér egyik dolgozója a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a nagykövetség személyzetét szállító buszok Szocsiba indultak, ahonnan Moszkvába mennek tovább. A diplomatákon kívül 23 technikai támogatást nyújtó dolgozót is távozásra szólítottak fel a családjukkal együtt.

A moldovai külügyminisztérium közlése szerint keddtől legfeljebb tíz orosz diplomata és a kisegítő személyzet 15 tagja maradhat Chisinauban. Az erre vonatkozó utasítást a múlt hónapban juttatták el az orosz félhez arra hivatkozva, hogy Moszkva destabilizációs kísérleteket tett a Romániával és Ukrajnával is határos Moldova ellen.

A chisinaui kormányzat Maia Sandu 2020-as hatalomra kerülése óta eltávolodott Moszkvától. A moldovai elnök elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút, és azzal is megvádolta Moszkvát, hogy meg akarja buktatni Moldova kormányát. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik