Nagyvilág

Méhraj támadt egy túrázóra az Alacsony-Tátrában, a hegyimentők mentették meg az életét

MUSTAFA YILMAZ / ANADOLU AGENCY / AFP
MUSTAFA YILMAZ / ANADOLU AGENCY / AFP

Az alacsony-tátrai hegyimentők mentették meg az életét annak az 50 éves nőnek, akit szombaton az Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) melletti autóscsárda közelében megtámadott egy méhraj, melynek következtében anafilaxiás sokkot kapott – írta az Új Szó. A nő nem tudta magáról, hogy allergiás a méhcsípésre.

Három mentő sietett a segítségére, akik a helyszínen elsősegélyben részesítették, és intravénás kezelést alkalmaztak rajta. Miután állapotát stabilizálták, a nő saját kérésére egy rokonával ment el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.

A lakosság közel 2 százaléka érintett rovarcsípés allergiában. A szisztémás allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a folyamatokban. Enyhe esetben az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel, mely lazább szövettel bíró testrészeken (pl. ajkak) kifejezettebb lehet.

Súlyos esetben a bőrtüneteket más szervrendszerek – keringés, idegrendszer, vese, emésztőrendszer, légzőrendszer – reakciója is kíséri. Így szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Ezt a tünetegyüttest anafilaxiának nevezzük; legsúlyosabb formájában a csípés hatása akár halálos is lehet. A rovarcsípés okozta allergiás reakció, az életveszély elhárítása adrenalin injekcióval történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik