Nagyvilág

Megtámadtak egy zarándokhelyet Iránban, legalább egy ember meghalt

MOHAMMADREZA DEHDARI / ISNA / AFP
MOHAMMADREZA DEHDARI / ISNA / AFP

Megtámadtak egy síita muszlim szentélyt, a Sah Cserag zarándokhelyet és mauzóleumot Irán egyik nagyvárosában, Sirázban. A vasárnap esti támadásban legalább egy ember meghalt – írja a Reuters hozzátéve, hogy az iráni állami média valamivel korában még négy halálos áldozatról számolt be.

A támadás helyi idő szerint este hét óra körül történt. A tartományi kormányzó, Mohamed Hadi Imanijeh közlése szerint egy fegyveres terrorista  hatolt be a szentélybe, ahol lövöldözni kezdett. A támadást követően egy embert őrizetbe vettek.

Az Iran International című független lap kormányzati médiajelentéseket szemlézve azt írja, hogy a különböző médiumok egymásnak ellenmondó adatokat közöltek a támadás áldozatainak számáról. Az itt megjelentek szerint két fegyveres próbált meg behatolni a szentély helyiségeibe, de feltartóztatták őket, és ezután kezdődött el a lövöldözés.

A Fars hírszolgáltató közölte, az egyik lövöldözőt elfogták, míg a másik elkövető továbbra is szabadlábon van.

A Reuters szerint a támadásban hét ember sebesült meg, köztük a vallási helyszín két dolgozója és két zarándok. A környéken lévő üzleteket bezárták. Az állami televízió szerint a mauzóleum környékét a biztonsági erők lezárták.

A támadásért egyetlen szervezet sem vállalta még a felelősséget, az IRNA állami hírszolgáltató azonban terrorcselekménynek minősített azt. Az Iszlám Állam tavaly októberben egyszer már elismerte, hogy támadást intézett a szentély ellen, akkor tizenöt ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik