Nagyvilág

Kitoloncoltak egy iráni zsidót Izraelből: kémkedéssel gyanúsították

Ahmad GHARABLI / AFP
Ahmad GHARABLI / AFP

Meghiúsítottak pénteken egy iráni kémkedési kísérletet Izraelben – közölte a zsidó állam belbiztonsági szolgálata, a Sin Bet. A Reuters azt írta, hogy a kémkedési kísérlettel gyanúsított, zsidó származású iráni férfit a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren csípték el egy papírzsebkendős dobozzal, amelyben állítólag megfigyelésre alkalmas eszközök voltak elrejtve.

A Sin Bet szerint a férfi, akinek rokonai élnek Izraelben, a repülőtéren a kihallgatás során elismerte: azért érkezett, hogy izraeli célpontok után kémkedjen az iráni hírszerzés számára. A férfinál mobiltelefonokat, power bankokat és készpénzt is találtak. Az országba való belépését megtagadták, és visszatoloncolták Iránba.

Ez az esemény része azoknak a széles körű iráni törekvéseknek, melyek célja, hogy kém- és terrorhálózatokat építsenek ki Izraelben

– közölte álláspontját az izraeli belbiztonsági szolgálat. Arra a kérdésre, hogy miért toloncolták ki a gyanúsítottat ahelyett, hogy büntetőeljárást indítottak volna, egy illetékes foorás a Reutersnek azt mondta, hogy a hírszerzés egyéb operatív megfontolások mellett úgy vélte, hogy a férfi nyomás alatt cselekedett, valamint anyagi haszonszerzés motiválta. Az illetékes hozzátette, „kicsi a valószínűsége”, hogy jogi útra tereljék az ügyet, minthogy a gyanúsított nem izraeli állampolgár.

A Zsidó Világkongresszus szerint az 1979-es iszlamista forradalom előtt mintegy nyolcvanezer zsidó élt Iránban. Ezek nagy része azóta elhagyta az országot, de az iráni ma is a legnagyobb Izraelen kívüli zsidó közösség a Közel-keleten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik