Nagyvilág

Kolumbiaiak végezhettek az ecuadori elnökjelölttel

Rodrigo BUENDIA / AFP
Rodrigo BUENDIA / AFP

Az ecuadori elnökjelölt, Fernando Villavicencio szerdai meggyilkolásának hat gyanúsítottja kolumbiai. Egy hetedik ember, akit a biztonsági erők agyonlőttek, szintén kolumbiai – írja az ecuadori rendőrség közlése alapján az MTI.

Korábban Juan Zapata ecuadori belügyminiszter annyit mondott, a gyanúsítottak külföldiek, „szervezett bűnözői csoporthoz tartoznak”, melyet nem nevezett meg.

Villavicenciót szerda este ölték meg, amikor egy választási gyűlésről távozott, egyike volt az augusztus 20-ára tervezett elnökválasztás nyolc indulójának.

A gyilkosság után Guillermo Lasso elnök hatvannapos rendkívüli állapotot hirdetett az országban a fegyveres erők mozgósítása és a választás biztonságának garantálása céljából. Csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) is segít a merénylet kivizsgálásában.

Villavicencio újságíróként óriási korrupciós hálózatot leplezett le, mely Rafael Correa volt elnökhöz kapcsolódott, akit távollétében börtönbüntetésre ítéltek.

Guillermo Lasso csütörtökön háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Villavicencio meggyilkolása miatt.

A múlt hónapban Lasso három tartományban rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, miután a szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozható gyilkosságok sora történt.

Ecuadorban az elmúlt négy évben megnégyszereződött az erőszakos halálesetek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik