Nagyvilág

Egész Líbia áram nélkül maradt

Mahmud turkia / AFP
Mahmud turkia / AFP

Helyi idő szerint szerda déltől országos áramszünet van a belső konfliktus dúlta Líbiában, írja az MTI.

Az állami áramszolgáltató vállalat tájékoztatása szerint az áramellátást „műszaki kísérletek” idejére szakították meg az elektromos hálózat korszerűsítésének keretében. A cég nem jelezte előre az áramszünetet.Mindazonáltal közölték, hogy a munkálatok lezárultával helyreállítják a szolgáltatást. Egyelőre nem tudni, hogy a közelebbről nem meghatározott kísérletek, amelyekben a német Siemens konszern is részt vesz, meddig tartanak.

Líbiában, bár hatalmas olaj- és gázkészletekkel rendelkezik, az üzemanyag-ellátás akadozik. Korábban gyakorta voltak áramkimaradások és leállások a hálózat túlterheltsége miatt. A helyzet némileg javult, részben annak köszönhetően, hogy egyre több külföldi vállalat vesz részt az elektromos hálózat javításában, illetve fenntartásában.

Mióta 2011-ben a felkelők meggyilkolták Moammer Kadhafit, Líbiát belső megosztottság és időszakos polgárháborús konfliktus sújtja. Az országot bő négy évtizedig teljhatalommal irányító diktátor bukása után két polgárháború is kitört, melyek közül a második tartott tovább (2014-től 2020-ig), a politikai instabilitást kihasználva pedig terrorszervezetek vetették meg a lábukat az országban. Líbia két részre szakadt a nemzetközileg elismert egységkormány és a tobruki ellenkormány között. A nemzetközileg elismert líbiai kormányt Abdulhamid Dbeibeh miniszterelnök vezeti, székhelye a fővárosban, Tripoliban van, az ország nyugati részén. A parlament székhelye viszont az ország keleti részén található Bengáziban van, amelyet Halifa Haftár milicista vezér irányít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik