Nagyvilág

Akkora viharok tombolnak Észak-Európában, hogy otthonmaradásra szólították fel a lakosságot

Meilvang / Ritzau Scanpix / AFP
Meilvang / Ritzau Scanpix / AFP

A norvég hatóságok kedden figyelmeztetést adtak ki a térségben várható rendkívül heves esőzések miatt, miután a Hans névre keresztelt vihar két ember halálát okozta, tetőket szakított le, és a feje tetejére állította a nyári időjárást Észak-Európában. A hatóságok több országban is otthonmaradásra szólították fel a lakosságot.

Továbbra is heves esőzések sújtják Skandináviát és a Baltikum mindhárom országát. A heves széllökések és viharok továbbra is fennakadásokat okoznak a balti- és északi-tengeri komp- és légiforgalomban, az utakat elárasztotta a víz, fákat tépett ki gyökerestül a vihar, rengetegen megsérültek a lehulló ágak miatt, és ezrek maradtak áram nélkül a térségben.

Oslóban a hatóságok otthoni munkavégzést írtak elő kedden a lakosság számára, a norvég energia- és vízügyi hatóság (NVE) heves esőzésekre figyelmeztetett, honlapján pedig kérte, hogy aki teheti, ne menjen el hazulról.

A súlyos helyzet komoly következményekkel és károkkal járhat. Kiterjedt árvízre, eróziós károkra kell számítani, az épületeknél és az utaknál pedig árvízkárokra

– szerepel angolul a hatóság honlapján.

A norvég hatóságok legmagasabb fokú, vörös riasztást adtak ki a hét fennmaradó részére is, mondván, hogy a legsúlyosabban érintett térségek 24 óra alatt akár az egyhavi átlagot is meghaladó csapadékmennyiségre számíthatnak évtizedek óta nem tapasztalt áradásokkal.

Finnországban a hatóságok arra kérték az embereket, gondolják át, hogy megéri-e kihajózniuk a tengerre – idézte a parti őrség szóvivőjét a Hufvudstadsbladet helyi lap.

Az áradások és a földcsuszamlások miatt több tucatnyi utat zártak le Norvégia déli részén és a szomszédos Svédországban, és több tucat embert evakuáltak a vihart követően. Elszórtan érkeztek beszámolók arról is, hogy az érintett területekről helikopterek segítségével menekítettek ki embereket.

A Dán Meteorológiai Intézet (DMI) eközben nyolc métert is meghaladó hullámokról adott jelentést, és tengerparti házakat láttak az Északi-tengerbe mosódni.

Litvániában egy 50 éves nőt csaptak agyon kidőlő fák a lett határ közelében, Svédország keleti részén kisiklott egy személyvonat több mint száz utassal, miután az eső elmosta a vasúti töltést. Az incidens miatt három embert kellett kórházba szállítani. Lettországban is életét vesztette egy ember egy rádőlő fa miatt.

Észtországban kedd reggelre csaknem 10 ezer ember maradt áram nélkül a viharok miatt.

A svéd Are kisvárosban, az ország egy síparadicsomában utakat és utcákat öntött el a víz. A várost átszelő folyó kilépett a medréből és elárasztotta a belváros nagy részét. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik