Nagyvilág

A filmpremier óta ötszörösére nőtt a Barbie-keresés a Vaterán

JUSTIN TALLIS / AFP
JUSTIN TALLIS / AFP

A Margot Robbie főszereplésével bemutatott Barbie július végi premierje érezhetően hatással volt a Vatera forgalmára: míg a bemutató előtt mintegy négyszázötven tételt hirdettek meg a Barbie-babák kategóriájában, július 20. után további mintegy hétszáz baba és Barbie-kiegészítő került fel az oldalra, az ezekkel kapcsolatos keresések száma pedig megötszöröződött – olvasható a Vatera hétfői közleményében.

Mint írják, az eladók  kínálatában számos különlegesség, például gyűjtemények vagy bontatlan vintage példányok is megtalálhatók. Felidézik, hogy a hetvenes években álmodta meg a Mattel a Growing Up Skipper babát, amely kislányból tinédzserré változott, ha elfordították a bal karját. A nyolcvanas években világutazóvá vált Barbie a „Barbie-Dolls of the World” kiadásával, 1990-ben pedig kijött a csillogó ruhájú Bob Mackie Barbie, amely elindította a gyűjtői őrületet.

Majd 2012-ben a megérkezett Ella, a haj nélküli baba is, amelyet eleinte csak limitált számban gyártottak kórházak számára. Ezt követték 2018-ban a Frida Kahlót, Amelia Earhartot, Katherine Johnsont is megformáló inspiráló nők kollekciói. 2022-ben pedig a gendersemleges, transzgender babák mellett megalkották a hallókészülékkel rendelkező Barbie-t és a vitiligós Kent, illetve újra piacra dobták egy kis újítással a művégtaggal élő babát, illetve a kerekesszékes Barbie-t is. A legújabb babák között pedig 2023 tavaszán jelent meg az első olyan Fashionistas Barbie, amely egy Down-szindrómás lányt formál meg.

A közlemény felidézi, hogy a Barbie alakját, kinézetét érő kritikákra reagálva a Mattel több újragondolt babával rukkolt elő az évtizedek során.

  • A latin-amerikai Barbie-t hivatalosan 1980-ban alkotta meg a Mattel,
  • majd a kilencvenes években megváltoztatták a marketingstratégiájukat, és természetesebb formájú, különféle nemzetiségű Barbie babákat dobtak a piacra.
  • A Fashionistas kollekcióval erre még inkább rátkontráztak: négyféle testalkatot, hétféle bőrszínt, 22-féle szemszínt, és huszonnégy-féle frizurát felsorakoztató Barbie-gyűjteményt hoztak létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik