Nagyvilág

Kiadták Argentínának a papot, aki együttműködött a diktatúra vezetésével

Godong / Robert Harding RF / robertharding via AFP
Godong / Robert Harding RF / robertharding via AFP

Olaszország kiadja Argentínának a papot, akit azzal vádolnak, hogy együttműködött az 1976-83 közötti katonai diktatúra vezetésével – jelentette be csütörtökön az argentin állam képviseletében eljáró ügyvéd.

Arturo Salerni közölte, hogy egy olasz származású argentin állampolgárról, Franco Reverberiről van szó, aki 2011-ben visszatelepült Olaszországba, és akit 2012 óta köröztek az argentin hatóságok és az Interpol is. A férfi kiadatásáról szóló határozatot csütörtökön írta alá Carlo Nordio olasz igazságügy-miniszter.

Az argentin hatóságok vádja szerint Reverberi több olyan erőszakos cselekményben is bűnrészes volt, amelyet a katonai junta tagjai követtek el.

A most 85 éves pap az Argentína középső részén lévő San Rafael kisvárosban volt tábori lelkész abban az időben. A vád szerint részt vett ellenzékiek elrablásában és olyan titkos helyszínekre való szállításában, ahol megkínozták őket; továbbá bűnrészes volt egy 22 éves fiatalember, José Beron meggyilkolásában.

A katonai diktatúra idején jogvédő szervezetek szerint mintegy 30 ezer embert gyilkoltak meg, illetve tüntettek el, bár ezt a számot időnként vitatják, és több száz csecsemőt raboltak el olyan bebörtönzött szülőktől, akik azután eltűntek. A diktatúra bukása után több mint két évtizeddel megindított pereknek köszönhetően eddig több mint ezer elkövetőt ítéltek el emberiesség elleni bűncselekményért a dél-amerikai országban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik