Nagyvilág

19 év után kivégeztek egy nőt Szingapúrban

Szingapúrban pénteken 19 év után kivégeztek egy nőt, akit kábítószer-kereskedelem miatt ítéltek halálra, írja az MTI.

A 45 éves nőt 2018-ban ítélték a legsúlyosabb büntetésre mintegy 30 gramm tiszta heroin árusításáért. A hatóságok közlése szerint ekkora mennyiség elegendő mintegy 370 kábítószerfüggő személy egy heti ellátására.

Utoljára 2004-ben akasztottak fel, ugyancsak kábítószer-kereskedelem miatt, egy 36 éves fodrásznőt Szingapúrban.

A távol-keleti városállamban vannak érvényben a világ legszigorúbb kábítószer-ellenes törvényei: 500 grammnál több kannabisz és 15 grammot meghaladó heroin csempészése és kereskedelme már halálos ítélettel sújtható.

Szingapúrban tavaly márciusban, kétéves szünet után újrakezdték a kivégzéseket. A héten egy másik halálos ítéletet is végrehajtottak: az 56 éves férfi szintén heroin árusításáért kapott halálbüntetést.

A szingapúri kábítószerügyi hivatal szerint mindkét elítéltnek biztosították a megfelelő eljárást, beleértve az elítélésük és büntetésük elleni fellebbezést, melynek keretében elnöki kegyelmi kérvényt is benyújthattak.

Az ENSZ, emberi jogi csoportok és nemzetközi aktivisták már többször tiltakoztak a kivégzések ellen, és a halálbüntetés eltörlését sürgették. Szerintük egyre több érv szól amellett, hogy ennek a büntetésnek nincs elegendő elrettentő ereje. A szingapúri hatóságok azonban kitartanak amellett, hogy a halálbüntetés szükséges ahhoz, hogy megállítsák a kábítószer kereskedelmét és fogyasztását.

A jogvédők szerint a kivégzések tavalyi visszaállítása óta 15 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet Szingapúrban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, ami átlagosan havonta egy kivégzést jelent.

A térségben Szingapúr mellett Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Vietnamban és Mianmarban, valamint Laoszban és Bruneiben is van halálbüntetés, de évtizedek óta nem érkezett hír kivégzésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik