Trump ügyvédjei a 2020-as elnökválasztási botrány miatt vizsgálódó ügyészekkel találkoznak

A vádemelés előtti utolsó próbálkozás lehet.

Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédei várhatóan csütörtökön találkoznak Jack Smith különleges ügyész hivatalának tisztviselőivel, miközben a szövetségi ügyészek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy vádat emeljenek Trump ellen a 2020-as elnökválasztás eredményének megváltoztatására irányuló, széles körű erőfeszítéseivel összefüggésben – írja három, az ügyet ismerő személyre hivatkozva a New York Times.

Trump a választás után számos fronton próbálta elérni, hogy érvénytelenítsék a Joe Biden győzelmét jelentő eredményt, és ennek az akciónak volt az eredménye az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium 2021. január 6-i, halálos áldozatokkal járó ostroma.

A cikk megjegyezte, az egyelőre nem világos, hogy a találkozón milyen témák kerülnek elő, vagy hogy maga Smith részt vesz-e rajta. A hasonló összejöveteleket azonban a védőügyvédek gyakran használják utolsó erőfeszítésként arra, hogy érveljenek a vádemelés ellen vagy, vagy hogy elmondják az ügyészeknek, hogy szerintük mi történt.

Trump jogi csapata a múlt hét óta fokozott készültségben van, miután a különleges ügyész hivatala úgynevezett célzott levelet (target letter) küldtek Trumpnak a választások befolyásolásával kapcsolatos nyomozásban. Ez az eddigi legegyértelműbb jelzés arra, hogy hamarosan vádemelés jöhet.

A levélben három lehetséges vádpontot említettek Trumppal kapcsolatban:

Ez az eljárás független a Trump-rezidencián tárolt iratokkal kapcsolatos ügytől, ott már korábban megtörtént a vádemelés, a tárgyalás pedig legkorábban jövő tavasszal kezdődhet el:

Kapcsolódó
Fürdőszobában is tároltak minősített iratokat Trump floridai birtokán
Akár több éves börtönbüntetést is kaphat Donald Trump, ha bűnösnek találják abban az ügyben, amelyben minősített anyagok hanyag kezelésével vádolják.