Nagyvilág

Pusztít a tűz a Mediterráneumban: egyre több elszenesedett holttestet találnak

SPYROS BAKALIS / AFP
SPYROS BAKALIS / AFP

Legkevesebb negyven embert vesztette életét Algériában, Olaszországban és Görögországban, több ezer embert kellett evakuálni, mert a bozót- és erdőtüzek falvakat, üdülőövezeteket fenyegetnek – jelentette a BBC.

A legtöbb áldozat Algériában van, itt 34-en vesztették életüket, köztük tíz katona, akiket egy mentési akció során vettek körbe a lángok Algírtól keletre, Bejaia tengerparti tartományban. A hatóságok jelentése szerint a tüzek 80 százalékát eloltották vasárnap óta, de továbbra is körülbelül 8000 emberrel, több száz tűzoltóautóval és néhány repülőgéppel küzdenek a pusztítás ellen.

FAZIL ABD ERAHIM / ANADOLU AGENCY / AFP

A görög tűzoltóság szóvivője hétfőn azt közölte, hogy az ország összesen 64 régiójában oltják a tüzeket, amelyeket a folyamatos heves szelek vélhetően tovább szítanak. Lehűlés csütörtöktől várható, akkor a szezonban szokásos 35 Celsius-fok körülire csökkenhet a hőmérséklet, azonban szerdán egyes területeken még akár 46 fokra is lehet számítani.

Athéntól északra fekvő Évia szigetén két pilóta vesztette életét, amikor tűzoltógépük lezuhant. A sziget más részén egy elszenesedett férfi holttestére bukkantak egy vidéki kunyhóban.

ANGELOS TZORTZINIS / AFP

Olaszországot is szélsőséges időjárási események sújtják – északon a viharos időjárás, Szicíliában és a déli régiókban erdőtüzek puszítatanak. Palermo közelében egy kiégett nyaralóban egy 70 év körüli házaspárt találtak holtan, a város közelében meghalt egy 88 éves nő is.

Catania városának egyes részei víz és áram nélkül maradtak, miután hétfőn 47,6 Celsius-fok-ra emelkedett a hőmérséklet. Calabriában, Szicíliától keletre, egy 98 éves férfi halt meg, aki a lángok közé rekedt otthonában, lánya és veje égési sérüléseket szenvedett, miközben megpróbálták az idős embert megmenteni.

ALESSANDRO BREMEC / NURPHOTO / AFP

Észak-Olaszországabn ketten vesztették életüket, őket a heves viharok miatt kidőlt fák nyomtak agyon. Egy 16 éves lány nyári táborban hunyt el, amikor sátrára rádőlt egy fa Brescia tartományban. Lombardiát tornádók, jégeső és akár 110 km/órás szél sújtotta.

Korzikán is tüzek keletkeztek szerda hajnalban. A szigeten a szél sebessége elérte 130 km/h-át.

Hatalmas erdőtűz pusztít Portugáliában, kedd délután óta több száz tűzoltó a helyiek segítségével próbálja megfékezni a lángokat a Sintra-Cascais nemzeti park környékén, amely a népszerű Cascais nyaralóhely közelében található – közölték a helyi hatóságok.

Az erdőtűz helyi idő szerint kedd délután 5 órakor kezdődött a Lisszabontól nyugatra található, mintegy 56 négyzetkilóméteren elterülő Sintra-Cascais nemzeti park területén. Az oltáshoz 189 autóval vonult ki több mint 600 tűzoltó, és nappal repülőről is próbálják megfékezni a lángokat.

A hatóságok szerint nem rongálódott meg egy ház sem, és komolyabb sérülés sem történt. Cascais polgármestere, Carlos Carreiras szerint az egyik legnagyobb kihívást az akár óránkénti 60 kilóméteres széllökések jelentik, ezért elővigyázatosságból több embert is kitelepítettek.

Az uniós adatok szerint Portugáliát idén még elkerülte az Európa déli felén pusztító, halálos áldozatokat is követelő hőhullám, de az országban tavaly az erdőtüzek mintegy 85 ezer hektáron pusztítottak, Portugália területének csaknem egy százalékán, ami a legmagasabb arány az Európai Unióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik