Nagyvilág

Salvini népszavazást akar az atomenergiáról

Gabriele Maricchiolo / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Gabriele Maricchiolo / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Matteo Salvini olasz infrastrukturális és közlekedési miniszter támogatja, hogy népszavazásra bocsássák az atomenergia-termelés újbóli beindításának kérdését Olaszországban.

Olaszország érdekeit szolgálná, ha tiszta, csúcsmodern atomenergiát használnánk

– hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: „az energiatermelés tekintetében minden szempontból autonómok kell legyünk, ezért egyetlen energiaforrást, így az atomenergiát sem zárhatjuk ki.”

Salvini, aki az olasz kormányban miniszterelnök-helyettesként is tevékenykedik, elmondta: amennyiben a referendum sikerrel jár, “korszerű és tiszta atomenergia térhetne vissza” az országba.

Olaszországot egytől egyig olyan országok határolják, ahol atomerőműveket működtetnek. Ezen országok az ebből származó versenyelőny miatt csábítóbbak a vállalkozások számára, ami alól az olasz cégek sem kivételek.

Ami engem bosszant, az az, hogy számtalan olyan kiváló olasz vállalkozás, mérnök és kutató van, aki külföldre megy, és ott létrehozza azt, amire itthon volna szükség

– világított rá Salvini.

Az atomerőművek ismételt üzembe helyezése vitatott kérdés a dél-európai országban: míg a Liga – Salvini pártja – támogatja az atomenergia használatát, az ellenzékben lévő Öt Csillag Mozgalom ellenkező álláspontot képvisel. Olaszország mindennek ellenére igyekszik minél önellátóbb lenni energiahordozókból.

Az olasz kormány 1987-ben, a csernobili atomkatasztrófa után egy évvel bocsátotta népszavazásra az atomenergia-előállítás kérdését, az ország ekkor az atomerőművek leállításáról döntött, az utolsó atomreaktor blokkot 1990-ben állították le az országban.

2009-ben Silvio Berlusconi akkori kormányfő napirendre tűzte az atomenergia-termelés újraindítását, ám a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset fényében a téma lekerült az asztalról, miután az ugyanazon évben megtartott népszavazáson a választók 94,5 százaléka az atomerőművek ellen voksolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik