Nagyvilág

Vízágyúval oszlatta a tömeget a rendőrség Izraelben

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

Éjszaka összecsapott a tüntető tömeg és az izraeli rendőrség Jeruzsálemben és Tel-Avivban, miután a parlament elfogadta a Legfelsőbb Bíróság hatáskörének korlátozásáról szóló, sokak által kifogásolt törvényt – írta meg a bbc.com. A jogszabály – egy nagyobb reformcsomag részeként – megakadályozza, hogy a bíróság felülbírálja az általa észszerűtlennek tartott kormányzati lépéseket.

A jeruzsálemi és tel-avivi rendőrség vízágyúval oszlatta fel az autópályákat elzáró tüntetőket.

Mint ismert, hétfőn az izraeli parlament elfogadta a kormány igazságügyi reformcsomagjának az észszerűség jogi elvét korlátozó törvényjavaslatát, amely csökkentené a bíróságok hatáskörét. A javaslat a 120 tagú törvényhozásban 64 igen szavazatot kapott, ellenszavazat nem érkezett, mert az ellenzék – tiltakozása jeléül – kivonult a teremből.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn szükséges demokratikus lépésnek nevezte a törvény elfogadását, s reményét fejezte ki, hogy kormánykoalíciója dűlőre tud jutni az ellenzékkel a vitatott reformról november végéig. Hangsúlyozta, hogy az izraeli bíróságok megőrzik függetlenségüket, egyben kiemelte, hogy a hadseregnek ki kell maradnia a politikai vitákból.

A most elfogadott törvényjavaslat az igazságügyről készített nagyobb javaslatcsomag része. Bírálói szerint a terv aláássa az izraeli demokráciát, ezért számos tiltakozó akciót tartottak ellene, de a múlt héten tömegtüntetést tartottak Jeruzsálemben a javaslatok támogatói is.

A szavazás több hónapig tartó zűrzavart eredményezhet, Izrael elnöke hétfőn arra figyelmeztette a politikai vezetőket, hogy az országban „nemzeti szükségállapot van”.

A volt kormányfő, az ellenzék jelenlegi vezére, Yair Lapid azt tervezi, hogy petíciót nyújt be a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy semmisítse meg az új törvényt. Ezen kívül az izraeli Histadrut szakszervezeti szövetség általános sztrájkkal fenyegetőzött, és katonai tartalékosok ezrei, köztük a légierő pilótái megfogadták, hogy nem jelentkeznek szolgálatra, ha a törvény érvényben marad.

A tervezett reformok Izrael történetének egyik legnagyobb tiltakozását váltották ki. Hétfőn legalább 22 embert tartóztattak le – közölte a rendőrség. A tiltakozók attól tartanak, hogy a változások alááshatják az ország demokratikus berendezkedését, autoriter területre billentve azt. Washington – Izrael kulcsfontosságú szövetségese – sajnálatosnak nevezte, hogy a törvényt elfogadták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik