Nagyvilág

Amerikai tábornok: a zsidó-keresztény társadalom miatt használjuk etikusan az MI-t

USAF - William Rio Rosado / Anadolu Agency / AFP
USAF - William Rio Rosado / Anadolu Agency / AFP

Azért használja fel etikusabban a mesterséges intelligenciát a hadászatban az Egyesült Államok hadserege, mert a zsidó-keresztény társadalom vívmányaira építhet. Így nyilatkozott Richard G. Moore Jr., az amerikai haderő három csillaggal kitüntetett tábornoka csütörtökön, a Hudson Intézet nevű stratégiaalkotó háttérintézmény konferenciáján. Azóta szakértők vitatják a tábornok kijelentését – írja a Washington Post.

Attól függetlenül, miben hiszünk, társadalmunk zsidó-keresztény alapokon nyugszik, ez adja erkölcsi iránytűnket. Nem mindenkinek van hasonló

– fogalmazott Moore, elismerve, hogy az amerikai hadsereg a „legmagasabb szinteken” mérlegeli a mesterséges intelligencia használatának etikai dimenzióit.

Alex John London, a Carnegie Mellon Egyetem etikával és számítástechnológiával foglalkozó professzora válaszként úgy fogalmazott:

Az etika igen jelentős részben vallási nézőpontoktól független, és az emberi jólét és autonómia, az igazságos társadalmi rendszerek fontosságát tartja szem előtt. A mesterséges intelligencia etikus felhasználásával kapcsolatos aggodalmakról szélesebb körben kell gondolkodnunk egyetlen hagyomány kereteinél.

Moore tábornok a Washington Postnak eljuttatott közleményében kifejtette, beszédében arra célzott, hogy az amerikai légierő nem hajt végre az MI által hozott döntést, és nem hoz döntéseket az MI által közölt információk alapján, amennyiben azok nincsenek összhangban a saját értékrendükkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik