Nagyvilág

Menekültként fogadja be az orosz dezertőröket Franciaország

Eleonore DERMY / AFP
Eleonore DERMY / AFP

Menekültként fogadja be Franciaország azokat az oroszokat, akik a háborús mozgósítás elől menekülnek vagy a frontról dezertálnak – írja az Euronews. Erről a menekültügyek elbírálásáért felelős szakosított bíróság döntött csütörtökön. A befogadás jogalapját az adja, hogy ha egy orosz állampolgárt mozgósítás során hívnak be, valószínűleg közvetlenül vagy közvetve háborús bűnök részesévé válhat, és ezt jogában áll megtagadni – írták.

Egy 2011-es európai irányelv kimondja, hogy menekültstátusz adható annak a személynek, akit büntetőeljárás vagy szankció fenyeget azért, mert megtagadja a katonai szolgálat teljesítését egy háborús bűntények elkövetésére alkalmas konfliktus esetén. 

A nemzetközi jogban a „háborús bűnök” a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértését jelentik, melyet a konfliktus során civilek vagy katonák ellen követtek el.

Az Európai Unió Bírósága szerint ez az elv kiterjed arra a helyzetre is, amikor a katonai szolgálat már önmagában háborús bűncselekményekhez kapcsolódik, még akkor is, ha az érintett csak közvetetten vesz részt benne. A francia bíróság tegnapi határozata erre az elvre épült.

Korábban már több mint hatvan orosz és nemzetközi szervezet kérte az uniós hatóságokat, hogy kezdjenek el menedékjogi rendszert és védelmet kiépíteni azoknak az oroszoknak, akik megtagadták a katonai invázióban való részvételt.

A csütörtöki francia döntés precedense a korábban Ukrajnában harcoló Pavel Filatyev ejtőernyős (képünkön), aki politikai menedékjogot kapott Franciaországban. A katona azóta Franciaországban könyvet adott ki, amelyben keményen bírálja az orosz katonai parancsnokságot, és elkeserítő személyes beszélgetéseket közöl a katonák életéről.

Franciaországban a menekültek egyéni támogatásra jogosultak. Ez az első felnőtt után napi 6,80 euró, minden további személy után 3,40 euró, valamint jár még felnőttenként napi 7,40 eurós szállásdíj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik