Nagyvilág

Dél-Korea vázolta, mi lenne, ha Észak-Korea atomfegyverrel támadna

Kim Jae-Hwan / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Kim Jae-Hwan / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Amennyiben Észak-Korea atomfegyverrel támadna, az a phenjani rezsim végét jelentené – figyelmeztetett a dél-koreai védelmi minisztérium pénteken.

Szöul a figyelmeztetést Phenjan esetleges nukleáris konfliktusról szóló nyilatkozataira válaszul adta ki – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint

a dél-koreai-amerikai szövetség részéről azonnali, elsöprő erejű és határozott válaszlépésre kerülne sor amennyiben Észak-Korea nukleáris fegyverrel támadna. Egy ilyen támadás a phenjani rezsim végét jelentené.

A héten – évtizedek óta először – ballisztikus rakétákkal felszerelt amerikai atomtengeralattjáró érkezett Dél-Korea partjaihoz. Észak-Korea bírálta a tengeralattjáró érkezését, nukleáris zsarolással vádolta meg az Egyesült Államokat és leszögezte, hogy ez a lépés a nukleáris konfliktus legsúlyosabb válságát válthatja ki.

A feszültség a Koreai-félszigeten az utóbbi időben jelentősen megnőtt, Phenjan rakétakísérleteire válaszul nemrég hadgyakorlatot tartott a térségben a dél-koreai, a japán és az amerikai hadsereg.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, melyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, ennek ellenére csak a múlt évben rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

Az Egyesült Államok augusztusban csúcstalálkozót akar tartani két ázsiai szövetségesével, Japánnal és Dél-Koreával, ahol az Észak-Koreával való konfliktus valószínűleg kiemelt helyen szerepel majd a napirenden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik