Nagyvilág

Halálos lövések Új-Zélandon a női labdarúgó vb előtt

Saeed KHAN / AFP
Saeed KHAN / AFP

Három ember meghalt, öt másik pedig megsebesült egy lövöldözésben Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben csütörtökön – írja a Reuters. Ez órákkal a női labdarúgó-világbajnokság megnyitása előtt történt, amelynek egyik nyitómérkőzését épp ebben a városban tartják.

Chris Hipkins új-zélandi miniszterelnök közölte, a labdarúgótorna a tervek szerint folytatódik. Mint mondta, a lövöldözést a jelek szerint egy magánszemély követte el, és a rendőrség nem is keres senki mást az incidenssel összefüggésben.

A lövöldözésnek nem volt azonosított politikai vagy ideológiai motivációja, vagyis nem áll fenn nemzetbiztonsági kockázat

– fogalmazott Hipkins egy televízióban közvetített sajtótájékoztatón. A kormányfő hozzátette: az ország biztonsági fenyegetettségi szintjében nem lesz változás, de a városban fokozott rendőri készültséget rendelnek el.

A támadás során meghalt fegyveres elkövetőt hivatalosan még nem azonosították, de feltételezhetően egy huszonnégy éves férfiról van szó, aki azon az építkezésen dolgozott, ahol a lövöldözés is történt – mondta Andrew Coster rendőrfőnök sajtótájékoztatón. Elmondása szerint a lövöldözésben a két civil áldozaton, és az elkövetőn túl egy rendőr, valamint négy helyi lakos sérült meg.

A fegyveres sörétes pisztolyt használt, és lövöldözve vonult végig az építkezésen. Miután elérte a felsőbb szinteket is, liftaknába zárkózott, és ott is több lövést adott le, majd holtan találták.

A rendőrfőnök elmondta még, hogy a fegyveres házi őrizet alatt állt, de ez alól felmentést kapott, hogy az építkezésen dolgozhasson. A fiatal férfi korábban családon belüli erőszak miatt került a hatóságok látókörébe, de a rendőrség szerint semmi nem utalt arra, hogy „magasabb szintű kockázatot jelentene”.

Mivel ez az egyik helyszíne a női labdarúgó világbajnokságnak, a FIFA is közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy elszigetelt esetről van szó, amely nem függ össze a labdarúgó bajnoksággal, és így a csütörtök esti nyitómérkőzést a tervezettek szerint megtartják. A vb egyik nyitómérkőzésén Aucklandben játszik Norvégia Új-Zélanddal, míg az Ausztrália–Írország-mérkőzést Sydneyben tartják meg.

Új-Zélandon a fegyveres erőszak meglehetősen ritka. Egyik kivétel ez alól az az eset volt, amikor 2019-ben egy fegyveres szélsőjobboldali férfi ötvenegy muszlim hívőt ölt meg Christchurch-ben egy istentiszteleten. Új-Zéland ezután nagyot szigorított a fegyvertartás szabályozásán: gyakorlatilag betiltották az összes katonai, félautomata és más halálos lőfegyvert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik