Nagyvilág

Felbosszantotta a rendőri vezetést, visszahívják a szlovák belügyminisztert

mmanuel DUNAND / AFP
mmanuel DUNAND / AFP

Ódor Lajos szlovák miniszterelnök szerdán benyújtja az Ivan Simko belügyminiszter visszahívására vonatkozó javaslatát Zuzana Caputová államfőnek. Erről maga az ügyvivő kormányfő beszélt délelőtti sajtótájékoztatóján.

A Napunk című lap azt írja, hogy az ok a belügyminiszter és a rendőrség vezetése közötti, egyre fokozódó feszültség volt. Bár erről a nyilvánosság csak a miniszter egyik Facebook-posztját követő botrány során szerzett tudomást, Ódor Lajos szerint a konfliktus már régóta húzódott, és a belügyminiszter posztja az utolsó csepp volt a pohárban. Ebben a miniszter arról írt, hogy

a rendőrségnek nem lehet szabad kezet adni, és a politika felügyelete alatt kell állnia.

A miniszterelnök szerint a bizalom annyira megromlott a miniszter és a rendőrség szélesebb értelemben vett vezetése között az elmúlt hetekben, hogy azt az államfő igyekezete ellenére sem lehetett helyreállítani.

Ódor nem akarta részletezni az okokat, de annyit elmondott, hogy személyi kérdésekről és a rendőrség politikai felügyeletéről is volt vita. Mint mondta, a helyzet már azzal fenyegetett, hogy a rendőrség vezetőségének több mint tíz tagja – köztük Hamran István országos rendőr-főkapitány is – felmond.

A kormányfő hozzátette, a jó munkát végzett az előrehozott választás tisztaságának biztosítása és Szlovákia nemzetközi színtéren való képviselete terén.

Kiemelt képünkön Ódor Lajos szlovák ügyvivő miniszterelnök látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik