Nagyvilág

A szingapúri a világ legerősebb útlevele

Roslan RAHMAN / AFP
Roslan RAHMAN / AFP

Idén is közzétette a világ legerősebb útleveleit tartalmazó listáját a londoni székhelyű Henley & Partners. A letelepedési és állampolgársági ügyekkel foglalkozó magáncég a nemzetközi légi közlekedési szövetség, az IATA adatai alapján méri fel, hogy egyes országok útleveleivel hány országba lehet beutazni, így állítja fel az erősorrendet.

Az első helyen Japánt megelőzve Szingapúrt végzett: a szingapúriak 192 országba utazhatnak vízummentesen.

Németország, Olaszország és Spanyolország 190 célállomással a második helyre került, míg Japán, amely az elmúlt öt évből négyszer is az első helyen állt, 189 célállomással a harmadik helyre szorult vissza. Dél-Korea-i, osztrák, finn, francia, luxemburgi és svéd útlevéllel szintén 189 országba lehet utazni vízummentesen.

Az Egyesült Államok, amely 2014-ben még az első helyen állt, 183 célállomással nyolcadik helyre esett vissza. Ez az eddigi legrosszabb helyezése.

Eközben Magyarország – Lengyelországgal és Ausztrálival egyetemben – a hatodik helyen végzett, 186 vízummentesen elérhető célországgal.

A legerősebb közép-kelet-európai útlevél az osztrákoké (harmadik helyezés) és a cseheké (ötödik helyezés).

A világ leggyengébb útlevele az afgán, mellyel mindössze 27 országba lehet beutazni. Ezt követi az iraki (29), a szíriai (30), a pakisztáni (33), valamint a jemeni és a szomáliai (35) útlevél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik