Nagyvilág

Három napja tombolnak az erdőtüzek Görögországban

LOUISA GOULIAMAKI / AFP
LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Harmadik napja küzd több száz tűzoltó Görögországban az erdőtüzekkel – közölték szerdán a görög hatóságok.

Az Athéntól 80 kilométerre fekvő Lutráki fürdőhely közelében hétfő este óta tomboló tűzzel 120 tűzoltó, négy repülőgép és három helikopter küzd, és a rodoszi erdőtűz ellen is folyamatosan harcolnak a tűzoltók és a polgári védelem erői – mondta az ANT1 magántelevíziónak nyilatkozva Vaszilisz Kikiliász egészségügyi-, klímaügyekért és polgári védelemért felelős miniszter, hozzátéve, hogy lakóövezetek egyelőre nincsenek veszélyben.

A görög ANA hírügynökség jelentése szerint ez a tűz a korinthoszi szoros felé terjed tovább, de a tűzoltóknak egyelőre sikerül távol tartaniuk a közelben található ipari park olajfinomítójától.

A görög hatóságok jelentései szerint az Athént Korinthosszal összekötő autóút közelében is tűz ütött ki, és több lakóház leégett, de a mobiltelefonokra küldött riasztásnak köszönhetően sikerült időben kitelepíteni a lakosságot, Így személyi sérülés nem történt.

Erdőtűz ellen kell védekezni az Athéntól 50 kilométerre északra található Dervenokhóriában is, ahol öt repülőgép és nyolc helikopter segíti a tűzoltókat. A tűzoltóság szóvivője a Rodosz szigetén kedd délután kitört tűzről is beszámolt, amely a sziget középső része felé terjed, de egyelőre nem fenyeget lakóövezeteket. Ott 86 tűzoltó, három repülőgép és három helikopter vesz részt az oltásban.

Vaszilisz Kikiliász kiemelte, hogy a három napja megállás nélkül folytatott védekezést jelentősen megnehezíti az akár 60 kilométeres óránkénti sebességgel fújó szél, valamint az, hogy csütörtöktől újabb hőhullám várható Görögországban. A miniszter ennek kapcsán óvatosságra és a tűzoltók munkájának támogatására kérte a lakosságot, mert az előrejelzések szerint az ország középső részén a csütörtöki és a pénteki hőmérsékletek elérhetik a 44 Celsius-fokot.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik