Nagyvilág

Egy magyar megfigyelőcéget is feketelistázott az Egyesült Államok

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma kedden két európai céget adott hozzá a kereskedelmi feketelistájához, írja a Reuters.

Mindkét cég megfigyeléssel foglalkozik, és a mostani lépés része Joe Biden elnök politikájának, amivel el szeretné lehetetleníteni a kibermegfigyeléssel való visszaéléseket.

Az egyik cég, amelyet Cytrox-nak hívnak, magyar, a másik pedig az Intellexa nevű görög cég. A Reuters nem érte el a cégeket.

A kereskedelmi minisztérium szerint a cégek azzal üzleteltek, hogy kibertámadásokkal lehetővé tegyék emberek privátszférájának megsértését és biztonságának fenyegetését.

A 444.hu azt írja, az Opten adatai szerint a Cytrox Holding Zrt.-t 2017 júniusában alapították, 2021. április 14-ig Farkas Rotem volt a tulajdonosa, akkor a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Aliada Group Inc. tulajdonába került.

Igazgatósági tagjai között szerepelt Farkas mellett az észak-macedón lakcímű Ivo Malinkovski, az izraeli lakcímű Avraham Rubinstein, majd 2017 végén bekerült az igazgatóságba a szintén izraeli Yahel Naaman és Esther Nava Peshin. A cég vezérigazgatója 2020 februárjában a kanadai lakcímű Yavon Levgoren lett, aztán 2021 áprilisában bekerült az igazgatóságba a ciprusi Artemis Artemiou (és átmenetileg egy Rassányi Márton nevű magyar állampolgár is, de korábbi közlések szerint az ő megbízatása határozott időre, 2021. április 14-e és július 14-e közötti időszakra, a koronavírus miatt kialakult helyzetnek szólt, a társasággal már semmilyen jogviszonyban nem áll).

A Cytroxnak 2018 óta nem volt árbevétele (akkor mintegy 68 millió forint), a tavalyi mínusz 5,8 millió forint előtt 2020-ban — amely évben a cégbíróság hivatalból törlési eljárást indított ellenük – csaknem 142 millió forint volt az adózott eredménye, írja a lap. Korábban a Forbes írt részletesen a cégről. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik