Nagyvilág

Öngyilkossági készleteket árult online egy holland férfi, börtönbüntetésre ítélték

Börtönbüntetésre ítéltek Hollandiában kedden egy férfit, aki úgynevezett „öngyilkossági készletek” online árusításával legalább tíz ember öngyilkosságában működött közre.

A holland ügyészség közlése szerint a férfit három és fél év börtönnel sújtották, ebből másfél évet próbaidőre felfüggesztettek.

A 30 éves Alex S. a Potion X-nek nevezett csomagokat az interneten értékesítette. A csomagokban két-három, halálos mérget tartalmazó kapszula volt, amelyeket a vádlott külföldön szerzett be. A méregnek nem volt ellenszere. A csomag egy használati utasítás mellett egy hányinger elleni szert is tartalmazott.

A bíróság a hozzátartozók beszámolóira hivatkozva hangsúlyozta, hogy a kapszulákat elfogyasztók közül nem mindenkinek jutott fájdalommentes halál osztályrészül, egyes áldozatok „kínok között és pánikban, kegyetlen halállal” haltak meg.

A törvényszék egyben aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a férfi az évek során ilyen csomagok százait postázta ki, hogy állítása szerint „segítsen az embereken”.

2018 óta a férfi 1600 Potion X-csomagot adott el. A halálesetek száma így „akár 160 szorosára is emelkedhet”.

Az eutanázia csak orvosi közreműködéssel és bizonyos feltételek teljesítése mellett legális Hollandiában, írja az MTI.

A bíróság megállapítása szerint Alex S. „a saját kezébe vette a törvényt, és az önrendelkezés jogát önkényesen minden más jog és a törvény fölé helyezte”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik