Nagyvilág

Világelső e-bikegyártó akart lenni, csődbe ment a garanciális javítások miatt a VanMoof

VanMoof
VanMoof

Csődöt jelentett a VanMoof holland e-kerékpár-gyártó. A Reuters szerint egyelőre nyitott kérdés, hogy eladák-e a cég teljes vagyonát, vagy megpróbálják átstrukturálni az üzletet.

Az egyedi, azonnal felismerhető dizájnnal dolgozó VanMoof két éve 100 millió eurót gyűjtött össze a Covid-járvány idején fellendülő eladások nyomán. A kitűzött cél a nemzetközi terjeszkedés volt, és az, hogy a VanMoof piacvezető legyen az elektromos kerékpárokat tervezésében és értékesítésében.

Az amsterdami cég abban látott fantáziát, hogy megpróbált az ellátási lánctól a vásárlói élményig mindent ellenőrizni. A városi kerékpározásra kitalált VanMoof e-bike-okat prémium kategóriába lőtték be, ennek megfelelően az elektromos modellek ára is kimagasló volt, 2200 euróba, azaz több mint 700 ezer forintban kerültek.

A VanMoof céget 2009-ben alapították. Kezdetben elegáns, minimalista városi kerékpárokat gyártottak, majd megjelent a vázba épített akkumulátoros változat is, amely gyorsan népszerűvé vált Amszterdamban.

A cég felügyeletére csődbiztosokat nevezett ki a bíróság.

A holland NOS műsorszolgáltató arról számolt be, hogy a cég számára rendkívül magas kiadást jelentett a kerékpárok karbantartása a garanciális javítások miatt. A cég körülbelül 200 ezer darabot értékesített világszerte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik