Nagyvilág

1981 után ismét amerikai, ballisztikus rakétát szállító atom-tengeralattjárót vezényeltek a Koreai-félszigethez

JERMAINE RALLIFORD / US NAVY / AFP
JERMAINE RALLIFORD / US NAVY / AFP

Évtizedek óta először ballisztikus rakétákkal felszerelt nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró érkezett Dél-Koreába – jelentette be a az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának indo-csendes-óceáni ügyekért felelős koordinátora

Szöuli sajtótájékoztatóján Kurt Campbell elmondta, a 18 750 tonnás, 170 méter hosszú, Ohio-osztályú tengeralattjáró Puszan partjainál – Szöultól 320 kilométerre délkeletre – dokkolt. Hozzátette: a USS Kentucky nevű hajó érkezése megmutatja, hogy Washington elkötelezett Dél-Korea védelmében.

Li Dzsong Szup dél-koreai nemzetvédelmi miniszter leszögezte: a hajó érkezése gyakorlatban is megmutatja az Egyesült Államok Dél-Korea védelmére irányuló elkötelezettségét. „Észak-Korea felé pedig demonstrálja szövetségünk elsöprő hatékonyságát” – tette hozzá.

Ballisztikus rakétákkal felszerelt amerikai atomtengeralattjáró utolsó ismert dél-koreai látogatása 1981 márciusában történt, amikor a USS Robert E. Lee járt a puszani haditengerészeti támaszponton. A USS Kentucky a maga nemében a világ egyik legnagyobb hadihajója, húsz Trident II D5 atomtöltetű ballisztikus rakéta hordozására és akár 12 000 kilométerre való kilövésére képes.

Campbell a dél-koreai fővárosban részt vesz a dél-koreai-amerikai nukleáris ügyekkel foglalkozó bizottság első ülésén, melyen a phenjani rakétakísérletekről és az azokra adandó esetleges válaszlépésekről is egyeztetnek majd.

A bizottság felállításáról Jun Szok Jol dél-koreai elnök és Joe Biden amerikai államfő áprilisban, Washingtonban állapodott meg. Jun Szok Jol kedden hangsúlyozta: a nukleáris paradigma tükrében kiépített amerikai-dél-koreai kapcsolatokon keresztül jelentős erőfeszítéseket tesznek, hogy még csírájában elfojtsák az észak koreai rakéta- és nukleáris fenyegetéseket. A bizottság felállítását Peking és Phenjan máris bírálta, azt vetve a felek szemére, hogy tovább szítják a feszültséget a térségben.

Kiemelt képünkön egy másik Ohio-osztályú atom-tengeralattjáró, a USS Michigan látható Dél-Korea partjainál 2017 áprilisában, amely – ezek szerint – koreai útja során nem vitt ballisztikus rakétát magával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik