Nagyvilág

Nézzenek csúnyán a dohányzókra – buzdít az egészségügyi miniszter Hongkongban

Kruscha / Pixabay
Kruscha / Pixabay
Lo Chung-mau miniszter a közösség erejére is számít annak érdekében, hogy füstmentes Hongkongban élhessenek.

Arra ösztönzi az állampolgárokat a hongkongi egészégügyi minisztérium, hogy nézzék ki a nyilvános helyen dohányzókat – szúrta ki az RTL a South China Morning Poston.

Ha dohányzókat látunk olyan közterületen, ahol nem szabad dohányozni, akkor is tudunk tenni valamit, ha épp nem bukkannak fel a hatóság emberei: kinézhetjük őket

– nyilatkozta pénteken Lo Chung-mau egészségügyi miniszter a dohányzással és egészséggel foglalkozó tanács azt firtató kérdéseire, hogyan képzeli el a dohányfüstmentes Hongkongot.

Ha valaki elővesz egy cigarettát az étteremben, mindenki nézzen rá csúnyán. Nem hiszem, hogy az illető mindenkire rá mer szólni, ha épp az egész étterem őt bámulja

– vázolta a tervet a miniszter hozzátéve, hogy bár ezen a téren a közösségi összefogásra is számít, konkrétabb terveik is vannak arra, hogy növelik a dohányzás megfékezésére szánt erőforrásokat. Nyilvános helyeken elhelyezett kamerákkal végzik például a megfigyelést, a felvételek alapján a hatóságok beazonosítják és felelősségre vonják azt, aki tiltott helyen dohányzik.

Hongkongban egy ideje komolyan hadat üzentek a cigarettázásnak: 2007 óta egy sor nyilvános helyen – köztük bárokban, éttermekben, épületekben és parkokban – tilos a dohányzás, az elmúlt években olyan javaslatok születtek, miszerint duplájára emelnék a dohánytermékek adóját vagy épp korosztályos tilalmat vezetnének be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik