Nagyvilág

Több mint egy órán át repült Japán felé az Észak-Korea által kilőtt ballisztikus rakéta

Richard A. Brooks / AFP
Richard A. Brooks / AFP

Észak-Korea szerdán nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt fel az ország keleti partjairól – derült ki a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának bejelentéséből, amit a japán parti őrség is megerősített.

A rakéta ezer kilométert tett meg, majd a Japán tengerbe zuhant. A BBC szerint több mint egy órát töltött a levegőben a rakéta, ami idén tizenkettedik kilövése volt Észak-Koreának.

A Jun Szok Jol dél-koreai elnök irodája által kiadott közlemény szerint Phenjan súlyos árat fizet a rakétafellövésért.

Alig egy nappal korábban Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga, Kim Jo Dzsong azt állította, hogy amerikai gépek sértették meg az észak-koreai légteret és azt vetette Washington szemére, hogy ő felelős a térségben lévő feszültség eszkalációjáért. Ugyanakkor Washington visszautasította a vádakat, mondván, hogy katonai őrjáratai összhangban vannak a nemzetközi joggal.

ENSZ-határozatok tiltják Észak-Korea számára a ballisztikus rakéták fejlesztését, melyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik