A következő élő közvetítés része Putyin szóvivője elmondta, miről beszéltek órákon át Prigozsinnal

Washington Post: Orbán és Erdogan a NATO egységét veszélyezteti

Laszlo Balogh / Stringer / Getty Images
Laszlo Balogh / Stringer / Getty Images

A NATO-országok vezetőinek vilniusi találkozóján Joe Biden amerikai elnök és legközelebbi szövetségesei arra fognak törekedni, hogy erőteljes üzenetet küldjenek Oroszországnak: a Nyugat egységesen áll szemben Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborújával. Ám ezt az egységet veszélybe sodorja, hogy két olyan vezető – Orbán Viktor magyar kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök – is részt vesz a NATO-csúcson, akik blokkolják Svédország felvételét – írja a Washington Post.

Megemlítik: a két vezető eltérő kifogásokat emelt Svédország belépésével szemben, amelynek fejlett hadserege növelné a NATO harci erejét. Orbán és Erdogan magatartása rávilágít arra, hogy bármely tagállam képes zavart okozni a széles körben támogatott szövetségi prioritások megvalósításában. Az erős emberek – akármennyire is fontosak a NATO számára – számos problémát okozhatnak.

A Svédország csatlakozásával kapcsolatos vita, amelynek ratifikálásához a török ​​és magyar törvényhozók jóváhagyása is szükséges, nem csak azt a célját fenyegeti Bidennek, hogy megerősítse a katonai szövetséget, de emlékeztet a NATO-t érintő egyéb nézeteltérésekre is.

Alexander Vershbow, a NATO főtitkár-helyetteseként szolgáló veterán amerikai diplomata azt mondta, a belső nézeteltérések megoldása az „üzleti költsége” egy olyan konszenzuson alapuló testületnek, mint a NATO, hiszen a szövetségeseknek el kell kötelezniük magukat a csapatok küldése mellett abban az esetben, ha bármely tagállamot meg kell védeni egy katonai agressziótól – írja a Washington Post.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik