MTI
Nagyvilág

Varga Judit brüsszeli búcsúszereplésében is azt kérdezte, hol a pénz

Lemondása miatt utolsó alkalommal vehetett részt Varga Judit, távozó igazságügyi miniszter az EU miniszteri szintű tanácskozásán. Varga augusztustól a jövő évi EP-választási Fidesz-kampányában tölt majd be vezető szerepet. A Hvg.hu cikke szerint Varga búcsúfellépésén arról beszélt, hogy Magyarország nem támogatja az uniós költségvetés 66 milliárd euróval történő emelését.

Varga lényegében követte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki  a júniusi uniós csúcstalálkozón már hasonlóan nyilatkozott.

Varga Judit az Ukrajnának szánt támogatással kapcsolatban – Orbánhoz hasonlóan – azt kérdezte, hová tűnt az eddig a háborúban álló országnak juttatott 70 milliárd euró. A miniszter kijelentette, hogy minden további támogatást a kisebbségek jogainak garantálásához kell kötni, egyúttal bírálta a Bizottságot, amiért úgy kér pénzt Magyarországtól, hogy az még nem jutott hozzá az uniós forrásokhoz. Mint ismert, a támogatások kifizetését a jogállamisági és korrupciós problémák miatt függesztették fel.

Varga szerint nem indokolt a bizottsági apparátusra fordított személyi kiadások növelése sem, mert például a magyar adminisztrációban is 10 százalékkal csökkent az alkalmazottak száma. A tudósítás szerint a politikus azt már nem tette hozzá, hogy lemondása után egy teljesen új EU-ügyi minisztérium is létrejön majd korábbi uniós államtitkára, Bóka János vezetésével, ami minden bizonnyal jelentősen növeli majd a magyar kormányzati apparátust.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik