A következő élő közvetítés része Putyin szóvivője elmondta, miről beszéltek órákon át Prigozsinnal

Putyinék megerősítették, hogy volt, majd elmondták, miről szólt a találkozó Prigozsinnal

Murat Kula / ANADOLU AGENCY / AFP
Murat Kula / ANADOLU AGENCY / AFP

A Kreml hétfőn megerősítette azokat a lapjelentéseket, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott a Wagner magán zsoldoshadsereg vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal a Wagner vezetésének júniusi lázadása után.

“Valóban, az elnök tartott egy ilyen találkozót, amelyre harmincöt embert hívott meg – a cég valamennyi egységének a parancsnokát, közöttük magát Prigozsint” – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője az Interfax orosz hírügynökség szerint.

A találkozóról elsőként a Libération című francia napilap számolt be pénteken nyugati hírszerzési forrásokra hivatkozva, és ezek szerint Vlagyimir Putyin Viktor Zolotovnak, a Nemzeti Gárda parancsnokának és Szergej Nariskinnak, a külföldi hírszerzés (SZVR) vezetőjének jelenlétében találkozott a Wagner alapítójával és parancsnokaival.

Nemzetközi szakértők napokig találgatták, mi történik Prigozsinnal és a Wagner fegyvereseivel, akik igen fontosak a Kreml számára Afrikában és a Közel-Keleten is – írták a hírügynökségek.
Dmitrij Peszkov hétfőn újságírókkal közölte,

  • hogy a megbeszélés csaknem három órán át tartott, és június 29-én volt, öt nappal azután, hogy kudarcba fulladt Prigozsinnak a hadsereg vezetésével szembeni lázadása.
  • a találkozón Putyin értékelte a Wagner tevékenységét az ukrajnai fonton, elmondta a véleményét a június 24-i lázadásról, valamint meghallgatta a Wagner parancsnokainak a lázadással kapcsolatos verzióját. Ez utóbbiak közölték, hogy továbbra is támogatói és katonái a hadsereg főparancsnokának és készek a hazát szolgálni.
  • Jevgenyij Prigozsin a találkozón közölte, hogy nem a hatalmat akarta megdönteni, hanem a Wagnert megmenteni attól, hogy az orosz hadsereg vezérkara – amelyet hónapok át az ukrajnai konfliktusban tanúsított inkompetenciája miatt bírált – feloszlassa.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik