Nagyvilág

Lemondott a szlovén egészségügyi miniszter

MT I/EPA / Stephanie Lecocq
MT I/EPA / Stephanie Lecocq

Lemondott Danijel Besic Loredan szlovén egészségügyi miniszter, miután nem sikerült megegyeznie Robert Golob miniszterelnökkel az egészségügyi reformot illetően. A tárcavezető indoklásában hangsúlyozta, az egészségügyi reform nem lehetséges állami reform nélkül. Hozzátette, hogy miniszterként javítani akarta a szlovén egészségügyi rendszert, és közelebb akarta vinni azokhoz, akiknek szolgáltat.

Ha azonban ezt a jelenlegi pozíciómban nem tudom megtenni, akkor nem vagyok hajlandó tovább szolgálni ebben a pozícióban

írta a leköszönő miniszter.

A kormányfő szerint ő és minisztere eltérően látják szlovén egészségügy jövőjét, így a miniszter távozása „logikus és várható” volt.

Az MTI szerint a szlovén miniszterelnök nem bocsátkozott részletekbe, de jelezte: egyik fő nézeteltérési pont a sürgősségi törvény volt, amely költségvetési forrásokat biztosított korlátlan plusz egészségügyi szolgáltatásokra. A törvény értelmében a magánszolgáltatók jelentős összegeket kerestek, de gyakran olyan magas értékű szolgáltatásokkal, amelyek nem járultak hozzá a várakozási idő csökkentéséhez, ami a jogszabály fő célja volt – írta a távirati iroda.

A múlt héten a korábbi miniszterelnök, a populista Janez Jansa vezette ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) bizalmatlansági indítványt nyújtott be az egészségügyi miniszter ellen „a közegészségügy helyzetének romlása” miatt. Jansa pártjának indítványa szerint a miniszter egy éves hivatali ideje alatt nem tudta csökkenteni a várólistákat; noha mintegy 137 millió eurót költött erre, 2022. szeptember 1. és 2023. március 31. között közel ötvenezerrel nőtt azoknak a betegeknek a száma, akik a megengedettnél hosszabb ideje várnak kezelésre.

A hét elején a kormányfő pártja, a Szabadság Mozgalom még támogatta Besic Loredant, az SDS indítványát pedig „politikai felhajtásnak” nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik