A következő élő közvetítés része Zelenszkij: A háború addig tart, amíg a Krím orosz megszállás alatt áll

Oroszország támadásba lendült a keleti fronton

Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az orosz erőknek sikerült némi területet szerezni a kelet-ukrajnai Szvatove városának közelében – közölte vasárnap az ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Hanna Maliar szerint heves harcok folynak a környéken: Oroszország két, Szvatovétől délre fekvő falut, Bilohorivkát és Szerebriankát támadja.

Szvatove a Luhanszki terület egy jelentős regionális központja. A település régóta az ukrán erők egyik legfőbb célpontja a keleti fronton: a város kulcsfontosságú orosz utánpótlási útvonalak mentén fekszik, így annak az esetleges felszabadítása komoly stratégiai előnyökkel járna.

A luhanszki Szvatove és Kreminna városok között elterülő frontszakaszon az ukránok már márciusban is megkísérelték a támadást, de akkor az oroszok visszaverték őket.

Mailar szerint

Oroszország a keleti fronton több irányból is támad: Avdijivka, Marinka és Liman városánál is felélénkültek a harcok.  A déli fronton Mailar az ukrán csapatok fokozatos előrenyomulásáról számolt be. Az ellentámadásba lendült ukrán haderőnek különösen a délkelet-ukrajnai Berdjanszk és Melitopol városok irányába sikerült területeket nyernie. Az ukrán csapatok folyamatos, heves harcok árán haladnak előre. Mailar elmondása szerint az ukránok intenzív ellenállásba ütköznek, mivel az oroszok aláaknázták a területet, és ide csoportosítják az erőiket.

Mindez aligha véletlen, hiszen a Mariupol-Berdjanszk-Melitopol tengelyen áthaladó vasútvonal kulcsfontosságú az orosz csapatok ellátása szempontjából. Amíg ez az útvonal sértetlen, addig nemcsak a déli csapatok ellátása, de bizonyos mértékig az élőerő kimenekítése is biztosított, így az ukrán haderő egyik stratégiai célja az ellentámadás során, hogy a vonal ellátásbiztonságát megzavarja.

(CNN)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik