A következő élő közvetítés része Zelenszkij: A háború addig tart, amíg a Krím orosz megszállás alatt áll

Lengyelország legalább az év végéig még megtartaná a német Patriot légvédelmi rakétarendszereket

Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / AFP
Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / AFP

Lengyelország legalább az év végéig még megtartaná a Németország által kölcsönadott, amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket – jelentette ki hétfőn a lengyel védelmi miniszter.

Mariusz Blaszczak német hivatali partnerével tartott megbeszélést a nap folyamán a délkelet-lengyelországi Zamoscban, ahová Boris Pistorius látogatásra érkezett az ott állomásozó német kontingenshez. Blaszczak hangsúlyozta, hogy a légvédelmi rakétákra szükség van az Ukrajnának szánt, Lengyelországon áthaladó szállítmányok védelmére.

Pistorius ugyanakkor gyorsabb előrelépést sürgetett az Ukrajnának átadott német Leopard típusú páncélosok javítását szolgáló, lengyelországi javítóüzem létrehozása ügyében. Annak ellenére, hogy az ipari együttműködés egyes kérdései bonyolultak, tíz napon belül megoldásokat kell találni ezekre, „hogy tudjuk, hogyan tervezzük a továbbiakat” – hangsúlyozta a német politikus.

Világosnak kell lennie: a karbantartás lényegi elemét képezi Ukrajna tartós támogatásának, ahogy a lőszerszállítás is,

tette hozzá.

A gliwicei javítóüzem létrehozásában a két miniszter már áprilisban megállapodott, azóta azonban nem történt előrelépés az ügyben.

SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Boris Pistorius német és Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a lengyelországi Zamoscban 2023. július 3-án .

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik