Nagyvilág

Rég nem látott léptékű hadműveletet indított Izrael

Nedal Eshtayah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Nedal Eshtayah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Nagyszabású légi és földi offenzívába kezdett vasárnap éjszaka Izrael az általa évtizedek óta megszállva tartott ciszjordániai területen. A Dzsenin ellen indított katonai művelethez hasonló léptékűre évek óta nem volt példa. A Guardian azt írja, hétfő reggelig legalább négy ember halt meg az éjjel egy óra körül indított támadásban, és legalább huszonnyolcan megsérültek. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog.

A rajtaütés célpontja a Dzsenini Brigádok nevű militáns palesztin csoport egyik parancsnoki központja volt, amely a városhoz tartozó – látványában nyomornegyedet idéző – menekülttáborban helyezkedik el – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF). A ciszjordániai város északi peremén található menekülttábort az 1950-es években hozták létre az izraeli területekről elmenekülő palesztinok számára. A gettószerű, mintegy tizenegyezer embernek otthont adó területet régóta tekintik a palesztin fegyveres ellenállás, Izrael szerint a „terrorizmus” melegágyának.

A dzsenini hadművelet az éjszaka folyamán szerte Ciszjordániában tiltakozásokhoz vezetett. Egy Ramallah városához közeli ellenőrzőpontnál meghalt egy palesztin férfi, miután az izraeli hadsereg katonája fejbe lőtte őt. Izrael légvédelmi rendszereit riadókészültségbe helyezték a blokád alatt álló Gázai övezetből indított esetleges megtorló rakétatűz miatt, miután több palesztin csoport bosszút esküdött.

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy elmondta, hogy a dzsenini hadművelet egy célzott rajtaütés, amely várhatóan egy-három napig fog tartani.

Az izraeli-palesztin konfliktusban csak az idén már több mint száznyolcvan palesztin és huszonnégy izraeli vesztette életét.

Kapcsolódó
Palesztin fegyveresek új generációja ébreszt aggodalmakat Izraelben
„Valahányszor megöltek egyet a fiatal embereink közül, tíz másik jelentkezett a helyére.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik