A következő élő közvetítés része Zelenszkij: A háború addig tart, amíg a Krím orosz megszállás alatt áll

Hétfő reggel 17-ből 13 drónt lőtt le az ukrán légierő

Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / AFP
Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / AFP

Hétfőn kora reggel 17 Oroszország által használt drónból 13-at hatástalanított az ukrán légvédelem – közölte az ukrán légierő.

Áldozatok nem voltak, hiszen a le nem lőtt drónok sem értek célba.

A légvédelem a déli, keleti és középső területeken működött. A légi csata eredményeként a légierő az Ukrán Védelmi Erők más komponenseinek légvédelmével együttműködve 13 darab Shaheíd-131-es és 136-os robotrepülőgépet semmisített meg

– olvasható a közleményben.

Az oroszok tömegével vetnek be Shaheíd típusú, iráni gyártmányú cirkáló lőszereket, melyeket a köznyelvben öngyilkos drónoknak hívnak. A Shaheíd-136-os drónok nem a mechanikai megbízhatóságukról és a kifinomultságukról ismertek, ellenben borzasztó olcsók: húszezer dollárért, vagy annál is kedvezőbb darabáron veszik őket az oroszok. Viszont a megsemmisítésükre olyan légvédelmi rendszereket kell bevetni, mint a norvég-amerikai fejlesztésű NASAMS vagy a német IRIS–T. Ezeknek a rendszereknél minden egyes rakéta ára meghaladja a 100-150 ezer dollárt.

Az orosz-ukrán háborúban használt fegyvereket, köztük a különböző drónokat az alábbi cikkünkben mutattuk be:

Kapcsolódó
A nyugati fegyverek már többször megfordították a háború menetét, de a sikeres ukrán ellentámadáshoz mindenre szükség lesz
Sorra vesszük, idáig mely fegyverek voltak a legnagyobb hatással a háború menetére, illetőleg milyen harcászati eszközökre van szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy áttörését tudjon elérni az ellenoffenzíva során.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik