A következő élő közvetítés része Zelenszkij: A háború addig tart, amíg a Krím orosz megszállás alatt áll

Az ukránok újabb területeket foglaltak vissza, az oroszok sok ukrán fegyvert pusztítottak el

Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / AFP
Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / AFP

37,4 négyzetkilométert foglalt vissza Ukrajna a múlt héten az oroszok által korábban megszállt területből – közölte hétfőn Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Hozzátette, az ukrán csapatok inkább Bahmut irányában nyomulnak előre, az orosz erők pedig a donyecki területen, Ljiman, Avdijivka és Marjinka irányában támadnak.

Ukrajna, mint mondta, a keleti fronton a múlt héten kilenc négyzetkilométert foglalt vissza, délen pedig 28,4 négyzetkilométernyi területet. A front mentén a visszafoglalt területek nagysága így összesen 158,4 négyzetkilométerre emelkedett – állítja az ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon közölte, hogy az ukrán erők haladnak ugyan az ellentámadással, de az elmúlt hét szerinte „nehéz volt”.

Oroszország a hétvégén közölte, hogy katonái visszaverték az ukrán támadásokat a Bahmut környéki falvak mentén, és a délebbre található területeken, különösen a hegytetőn fekvő Vuhledar közelében. Sikerről számoltak be az oroszok az ukrán csapatok megfékezése szempontjából északkeleten is.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt állította, hogy több mint kilencszáz darab ukrán haditechnikai eszközt semmisítettek meg azokon a területeken, ahol Ukrajna ellentámadást folytat.

Sojgu elmondása szerint az elpusztított eszközök között van tizenöt repülőgép, három helikopter és kilencszázhúsz páncélozott jármű, köztük tizenhat Leopard harckocsi is.

Sojgu hozzátette: az ukrán csapatok június 4-e óta mintegy kétezer-ötszáz fegyvert vesztettek el.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik