Nagyvilág

A holland király bocsánatot kért a rabszolgatartás miatt

JEROEN JUMELET / ANP MAG / ANP via AFP
JEROEN JUMELET / ANP MAG / ANP via AFP

Vilmos Sándor holland király szombaton bocsánatot kért Hollandiának a rabszolgaságban való történelmi szerepvállalásáért és annak máig ható hatásaiért – számolt be a Reuters.

A király erről egy ünnepségen beszélt, amelyet annak alkalmából tartottak, hogy 160 évvel ezelőtt törölték el a rabszolgatásot Hollandiában és annak korábbi karibi gyarmatain is.

Azon a napon, amikor a rabszolgaság holland történetére emlékezünk, bocsánatot kérek ezért az emberiség elleni bűncselekményért,

mondta az uralkodó és felhívta a figyelmet arra, hogy a rasszizmus továbbra is problémát jelent a holland társadalomban, és nem mindenki támogatja a bocsánatkérést. „Az idők azonban megváltoztak és a láncok elszakadtak” – folytatta, utalva a suriname-i „keti koti” kifejezésre utalva, amely azt jelenti, hogy „elszakad a lánc” és amelyről elnevezték az emléknapot.

A bocsánatkérés akkor történt, amikor Hollandia gyarmati múltjának szélesebb körű átgondolása zajlik, beleértve az atlanti rabszolga-kereskedelemben és a volt ázsiai gyarmatokon való rabszolgatartásban való részvételt is – teszi hozzá a Reuters.

Vilmos Sándor király 2020-ban Indonéziában kért bocsánatot a holland gyarmati uralom alatti „túlzott erőszakért”, tavaly decemberben pedig Mark Rutte holland miniszterelnök ismerte el, hogy a holland államnak felelőssége volt az atlanti rabszolga-kereskedelemben, profitált belőle, és ezért Rutte bocsánatot kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik