Nagyvilág

A két nagy párt képviselői felemelnék a parlamenti küszöböt Romániában, ez szinte biztosan az RMDSZ kimaradását jelentené

MTI/EPA/Robert Ghement
MTI/EPA/Robert Ghement

Megemelné a parlamenti küszöböt Romániában és ezzel jó eséllyel kiszorítaná a törvényhozásból a jövőre várható általános választáson a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusait az a törvénytervezet, amelyet 15 liberális és egy szociáldemokrata törvényhozó terjesztett a bukaresti képviselőház elé.

A javaslat a jelenlegi 5-ről 7 százalékra emelné a parlamenti küszöböt. Az indoklás szerint azért, mert az utóbbi két évtizedben a parlament töredezettsége megnehezítette a stabil kormánytöbbség kialakítását, emiatt az utóbbi hét évben hét kormányt iktatott be a parlament.

Az RMDSZ 1990 óta minden parlamenti választáson átlépte az ötszázalékos küszöböt, de hét százalékot meghaladó eredményt csak az 1990-es évek elején ért el.

Legutóbb, 2020-ban az RMDSZ képviselőházi jelöltlistáira országosan az érvényes voksok 5,74 százalékát, szenátusi jelöltlistáira pedig a szavazatok 5,89 százalékát adták le.

A 2021-es népszámláláson az előzetes adatok szerint valamivel több mint 1 millió lakos vallotta magát magyarnak Romániában, ami a megszámlált lakosság 5,26 százalékát teszi ki, és 6,05 százalékos arányt jelent azok körében, akik válaszoltak a nemzetiséget tudakoló kérdésre.

A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) kényelmes többsége van a román törvényhozásban, néhány hete pedig a kormányból is kiszorította az RMDSZ-t a román nagykoalíció két pártja. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője ugyanakkor azt mondta, nincs ok aggodalomra, mert egyik kormánypárt vezetősége sem támogatja a javaslatot.

(MTI nyomán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik