Nagyvilág

Egy-két évvel fiatalabbá vált minden dél-koreai

ANTHONY WALLACE / AFP
ANTHONY WALLACE / AFP

Minden dél-koreai állampolgár egy-két évvel fiatalabbá vált, miután az országban a nemzetközileg elfogadott életkorszámítási rendszerre cserélték az ország hagyományos, és egyre népszerűtlenebbé váló, rendszerét, írja a Guardian.

A korábbi rendszerben az állampolgárokat születésük pillanatában egyévesnek tekintik, ehhez kell minden január elsején hozzáadni egy újabb évet. Mindez azt jelentette, hogy egy szilveszterkor született dél-koreai baba kétéves lett, amint éjfélt ütött az óra.

A módosítások értelmében az életkort mostantól ugyanúgy számítják, mint a világ többi részén, és ez lesz érvényes a legtöbb közigazatási ügyben, beleértve a különböző szerződéseket és más hivatalos dokumentumokat is.

ANTHONY WALLACE / AFP

Az országban egyébként a globális szabványt az 1960-as évek óta alkalmazzák az orvosi és jogi dokumentumokra, más hivatalos nyomtatványok esetében az országban továbbra is a hagyományos módszert használják.

A dél-koreai elnök, Jun Szogjol szerint egy tavalyi közvélemény-kutatás során a válaszadók több mint 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyetért a változtatással.  86 százalék pedig azt mondja, hogy mindennapi életében is átveszi a nemzetközi rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik