A következő élő közvetítés része „Eltaposnak, mint egy bogarat” – jósolta Lukasenka Prigozsinnak

„Félúton el fognak taposni, mint egy bogarat” – állítólag ezt mondta a fehérorosz elnök Prigozsinnak

Aljakszandr Luksenka fehérorosz elnök kedden újabb részleteket hozott nyilvánosságra a hétvégén Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Jevgenyij Prigozsin Wagner vezetővel folytatott beszélgetéseiről, miután azt állította, hogy döntő szerepet játszott a szombati lázadás leállításában – írja a CNN.

Lukasenka azt állította, hogy szombaton helyi idő szerint délelőtt 10 órakor telefonon beszélt Putyinnal az Oroszország déli részén kiéleződő válságról. „A legveszélyesebb rész nem az volt, hogy éppen mi történik, hanem az, hogy mi jöhet még ezután és milyen következményekkel lehet számolni” – mondta a fehérorosz elnök. Ezután azt javasolta Putyinnak, hogy ne siessen, beszéljenek Prigozsinnal és annak parancsnokaival.

Lukasenka szerint az orosz elnök azt mondta neki, hogy Prigozsin nem válaszol a telefonhívásokra. Ez ellentmond azoknak a sajtóhíreknek, miszerint Prigozsin hiába próbálta szombaton hívni Putyint, az nem akart vele beszélni.

A fehérorosz elnök ezért maga próbált elérhetőséget találni a Wagner vezéréhez, és „a nap közepére már három csatornát is megszerveztünk, amelyeken keresztül beszélhetünk Rosztovval”, ahol Prigozsin állomásozott. Helyi idő szerint szombat délelőtt 11 órakor Lukasenka elmondása szerint felhívta Prigozsint, aki „azonnal felvette a telefont”, és „a hangja eufórikus volt”.

Az első körben 30 percet beszéltünk és csak káromkodtunk. Később elemeztem a beszélgetést: tízszer több volt a káromkodás, mint a normális beszéd. [Prigozsin] természetesen előre bocsánatot kért, majd elkezdett mesélni nekem ezekkel az obszcén szavakkal,

mondta Lukasenko, aki figyelmeztette Prigozsint, hogy a Wagner erőit megsemmisítik, ha folytatják a menetelést Moszkva felé.

Félúton eltaposnak benneteket, mint egy bogarat,

emlékezett vissza Lukasenka arra, hogy a fehérorosz állami média szerint szombaton egy telefonbeszélgetés során ezt mondta Prigozsinnak. Az elnök szerint a zsoldosvezér azt mondta neki:

Igazságot akarunk! Meg akarnak fojtani minket! Elmegyünk Moszkvába!

„Hosszú ideig próbáltam meggyőzni őt”, mondta Lukasenka, végül azt mondta neki, hogy azt csinál, amit akar, ne sértődjön meg, de a fehérorosz dandár készen áll arra, hogy átirányítsák Moszkvába. Hozzátette, ha a helyzet elfajul, akkor „Belarusz lesz a következő”.

A CNN kereste Prigozsin sajtószolgálatát, hogy megerősítsék a Lukasenka által elmondottakat, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik