Nagyvilág

Elvitt magával egy tartalék üres repülőt a hivatalos útjára az új-zélandi kormányfő

li xin / XINHUA / Xinhua via AFP
li xin / XINHUA / Xinhua via AFP

Támadások kereszttüzébe került Chris Hipkins új-zélandi miniszterelnök, miután úgy utazott hivatalos látogatásra Kínába, hogy magával vitt egy üres tartalék repülőgépet is – írta meg a CNN. Az új-zélandi ellenzék szerint a klímaválság kellős közepén súlyos felelőtlenség a kormányfő részéről, hogy feleslegesen megduplázza az utazással amúgy is együtt járó károsanyag-kibocsátást.

A második repülőgép használatának az volt az oka, hogy az első számú kormánygéppel az elmúlt időszakban gyakran akadtak megbízhatósági problémák, amelyek miatt az ország egyik korábbi vezetője külföldön rekedt az egyik hivatalos utazása során – nyilatkozta a miniszterelnök szóvivője a CNN-nek.

Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

„Tekintettel a kereskedelmi küldetés fontosságára, a nagy távolságra, valamint az utazó delegáció és a médiakontingens nagy létszámára, úgy ítéltük meg, hogy a tartalékrepülőgép indokolt” – tette hozzá a szóvivő.

Chris Luxon, az ellenzéki Nemzeti Párt vezetője szerint azonban elfogadhatatlan, hogy a klímaválság közepén Hipkins két gépet használt. „Úgy gondolom, hogy ebben az országban számos kihívással kell szembenéznünk az éghajlatváltozás miatt, így rossz döntésnek tartom, hogy egy megtelt repülőgép után küldtünk egy üres, 30 éves Boeing 757-est” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik