A következő élő közvetítés része „Eltaposnak, mint egy bogarat” – jósolta Lukasenka Prigozsinnak

Az EU 500 generátort küld a Nova Kahovka-i gátszakadás helyszínére

Az Európai Unió azt követően, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus és humanitárius partnerek útján már nyújtott segítséget Ukrajnának a Nova Kahovka-i gátszakadás hatásainak kezelésére, 500 generátort küld a Lengyelországban tárolt rescEU-készletből az érintett dél-ukrajnai régióba – tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli közlemény szerint a generátorok a létfontosságú infrastruktúra, például szivattyúállomások és szennyvíztisztító telepek helyreállítását fogják segíteni az érintett dél-ukrajnai térségben. A különböző méretű generátorok (12,5 kilowattól 1100 kilowattig) teljes összeértéke 16 millió euró (mintegy 6 milliárd forint) – közölték.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos a közlemény szerint kijelentette: a gát lerombolása „a létfontosságú polgári infrastruktúra elleni felháborító támadás” volt Oroszország részéről. A vízi erőmű gátjának lerombolása katasztrofális következményekkel járt a környezetre és a helyi közösségekre nézve – húzta alá.

Az Európai Unió korábban vízszűrő berendezéseket, szivattyúkat és más eszközöket is küldött a szükséget szenvedő lakosságnak – emlékeztetett a szlovén biztos.

A Nova Kahovka-i duzzasztógátat június 6-án reggel érte támadás. A dél-ukrajnai herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátját felrobbantották. Az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével. Moszkva tagadja érintettségét a gátrobbantásban, és Kijevet hibáztatja a szerencsétlenségért, amelynek halálos áldozatai is voltak, és amely miatt több ezer környékbeli lakos kényszerült otthona elhagyására.

(MTI)

STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP A helyi lakosok hordozható generátorral töltik telefonjaikat az ukrajnai Hola-Prisztany városában, miután a Nova Kahovka gát összeomlása után levonult az árvíz 2023. június 17-én.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik