A következő élő közvetítés része Prigozsin leállítja Moszkva felé tartó csapatait, hogy elkerülje az „orosz vérontást"

Vlagyimir Putyin: Árulás történt

TELEGRAM / @concordgroup official / AFP
TELEGRAM / @concordgroup official / AFP

A korábban ígérteknek megfelelően az elmúlt órák fejleményeire reagálva Vlagyimir Putyin elkezdte a televíziós beszédét az orosz nemzethez. Elsőként leszögezte, az orosz nép az életéért és a biztonságáért harcol, és Oroszországnak szüksége van arra, hogy minden erejét egyesítse.

Amivel most szembenézünk, az árulás. Személyes érdekek vezettek hazánk elárulásához és fegyveres erőink harcához

– fogalmazott az orosz elnök. Közölte, hogy mindazokat, akik a hazaárulás útjára léptek, megbüntetik és felelősségre vonják. „A fegyveres erők megkapták a szükséges parancsokat. Azokat, akiket bevontak a fegyveres lázadásba, felszólítom, hogy hagyják abba bűnözői tevékenységüket” – mondta Putyin.

Pavel Bednyakov / SPUTNIK / AFP

Kijelentette: mindent meg fog tenni Oroszország védelmében, egyúttal „határozott lépéseket” helyezett kilátásba a helyzet stabilizálása érdekében a Don menti Rosztovban. Mint fogalmazott:

bármilyen belső zűrzavar halálos fenyegetést jelent államiságunkra, nemzetünkre. Csapást jelent Oroszország népére, a hazánk védelmében tett cselekedeteinkre. Egy ilyen fenyegetés súlyos válaszlépést követel tőlünk.

Putyin felszólította azokat, akiket „megpróbálnak belerángatni a lázadásba”, hozzák meg az egyetlen helyes döntést, azaz ne vegyenek részt a bűnözői akciókban. Mint fogalmazott, Oroszország nehéz harcot vív a jövőjéért, amely egységet, konszolidációt és felelősséget követel meg. A lázadást az ország hátbatámadásának nevezte, szerinte ez történt 1917-ben, az első világháborúban is, amikor a győzelmet „ellopták Oroszországtól”, az intrikák pedig a hadsereg megsemmisüléséhez és az állam széteséséhez, jelentős területek elvesztéséhez, majd polgárháborúhoz vezetett.

Nem hagyjuk, hogy ez megismétlődjön. Meg fogjuk védeni mind népünket, mind államiságunkat minden fenyegetéssel szemben, beleértve a belső árulást is

– közölte az orosz elnök.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik